Toni Vodišek je večkrat poudaril, da gre v Pariz po olimpijsko medaljo. Leta 2022 je bil v kajtanju svetovni prvak, leto pozneje  pa svetovni podprvak. In odlično je začel tudi olimpijske igre 2024. Foto: Reuters
Toni Vodišek je večkrat poudaril, da gre v Pariz po olimpijsko medaljo. Leta 2022 je bil v kajtanju svetovni prvak, leto pozneje pa svetovni podprvak. In odlično je začel tudi olimpijske igre 2024. Foto: Reuters

Po več urah čakanja na dovolj močan veter so spravili pod streho prvega od predvidenih štirih plovov, v katerem je bil najboljši Avstrijec Valentin Bontus. 23-letni Bontus je vodil od starta do ciljne črte. Vodišek je začel na tretjem mestu, na predzadnji stranici pa je prišel na drugo mesto in nato tam ostal do konca. Tretji je bil Brazilec Bruno Lobo, dvakratni vseameriški prvak.

Oče in glavni trener Tonija Vodiška: Najbolj se bojimo brezvetrja

V drugi regati je bil Vodišek četrti in po prvih dveh regatah je bil skupno na tretjem mestu. Prvi je bil še naprej Bontus, drugi pa Singapurec Maximilian Maeder.

Vodišek je dobro štartal tudi tretjo regato, končal jo je na samem vrhu, kar mu je prineslo vodstvo v skupnem seštevku. Zaradi najboljšega mesta v zadnji regati je končal na vrhu razpredelnice, čeprav sta imela isto število točk Maeder in Bontus.

Četrte regate Vodišek ni začel tako obetavno, a potem je ujel ritem, bil je tretji. Skupno je po uvodnem dnevu na vrhu razpredelnice.

Slovenski adut v najhitrejši olimpijski jadralni disciplini je večkrat poudaril, da ga zanimajo le najvišja mesta. "Pred nastopi na olimpijskih igrah sem dobro pripravljen, naspan, z glavo na ramenih. S super ekipo ter ljudmi okrog sebe bom znal prikazati največ, kar znam. V Marseillu in okolici ter na morju pred njim smo preživeli že dva meseca in nas nič ne more presenetiti. Komaj čakamo na nedeljo, da se vse začne, glavo bom dvignil visoko in grem pokazat vloženo delo. Na regatno polje pa grem tudi zato, da se zabavam."

V živo na Valu 202 tudi jadranje na deski s padalom

Mrak in Božič po šestih regatah 18.
Jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta v mešanem razredu 470 po tretjem dnevu in šestih regatah med 19 posadkami ostala na predzadnjem mestu. V peti regati sta bila 17., v šesti pa 15. in imata 72 točk. Vodstvo sta prevzela Avstrijca Lara Vadlau in Lukas Mähr (17).

Zelko 17. po osmih regatah OI
Mariborčan Žan Luka Zelko je v razredu ilca 7 po osmih regatah 17. Po 14. in 16. mestu v današnjih plovih je napredoval iz 22. mesta in ima pred zadnjima dvema regatama in plovom za medalje 113 točk. Po štirih dnevih Zelko med 43 jadralci za deseterico, ki bo nastopila v regati za medalje, zaostaja za 14 točk.

Branilec olimpijskega naslova Avstralec Matt Wearen je po dveh desetih mestih ostal na čelu z 38 točkami. Drugi je Ciprčan Pavlos Kontides (52), dvakratni nekdanji svetovni prvak je bil srebrn na OI leta 2012 v Londonu. Tretji je Perujec Stefano Peschiera (62).

Lin Pletikos 31. po sedmih regatah
Lin Pletikos je v razredu ilca 6 po osmih regatah s 34. napredovala na 31. mesto med 43 tekmovalkami. V današnjih regatah je bila obakrat 22. ter ima 173 točk. Nizozemka Marit Bouwmeester, štirikratna svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih odličij, med drugim zlata v Riu da Janeiru 2016, ima 19 točk. S tem prepričljivo vodi. Branilka olimpijskega zlata, Danka Anne-Marie Rindom, ki je prav tako štirikratna svetovna prvakinja, ima na drugem mestu 47 točk.

V krosu v igri samo Savšek
Benjamin Savšek se je z drugim mestom v svoji skupini osmine finala uvrstil v ponedeljkov četrtfinale kajakaškega krosa oz. med 16 najboljših. Peter Kauzer je bil v svoji četverici tretji in izpadel. Enako se je zgodilo Evi Terčelj in Evi Alini Hočevar. Več tukaj.

Rokometaši izgubili
Rokometaši Slovenije, ki so si že s petkovo zmago nad Japonsko priborili četrtfinale, so za konec predtekmovanja izgubili proti Nemčiji s 36:29 (več tukaj).

Kolesarki Eugenio Bujak in Uršo Pintar sta tekmovali na cestni dirki. Več tukaj.

Nedelja na TV Slovenija 2

16:00 Športna gimnastika, finali na posameznih orodjih, vključitev v prenos
17:15 Kolesarstvo (Ž), cestna dirka, vključitev v prenos
18:25 Plavanje, prenos
19:40 Atletika, vključitev v prenos
21:05 Atletika, vključitev v prenos
22:15 Tenis (M), finale, posnetek
00:15 Lahko noč, Pariz