Kristen Faulkner si je v cilju dala duška. Foto: Reuters
Kristen Faulkner si je v cilju dala duška. Foto: Reuters

V sprintu trojice je srebro osvojila Marianne Vos, bron pa Lotte Kopecky. Brez medalje je ostala Madžarka Blanka Vas. Za 31-letno Američanko je to 12. zmaga v karieri. Letos je dobila šest dirk, toliko kot prej v celotni karieri skupaj.

Slovenkama ni uspelo priti med najboljših 40. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenkama ni uspelo priti med najboljših 40. Foto: www.alesfevzer.com

Bujak se počuti izčrpano
Slovenski predstavnici? Eugenia Bujak je osvojila 42. mesto, Urška Pintar pa 59. "Seveda smo na dirki zato, da se borimo za najboljši rezultat kot lahko, a se nam danes ni izšlo. Vpletena sem bila tudi v padec ravno pred začetkom prvega kroga. Tam smo izgubili stik, nato smo lovili. Tam sem šla kar na polno in me je na drugem prečkanju Montmartra zmanjkalo. Odpadla sem, nisem mogla dati več. Na cilju se res počutim izčrpano. Dala sem vse, kar sem lahko," je ocenila Bujak.

Do padca ni bilo težav
Tudi Pintar je bila po koncu preizkušnje razočarana: "Od prvega kilometra je šlo na polno, le vmes se je malce ustavilo. Sama sem se morala zaradi padca pred mano še pred prihodom v mesto praktično ustaviti, zato sem izgubila priključek s prvimi." Počutje je opisala kot dobro: "Do padca pred mano ni bilo nobenih težav. Tudi po tem, ko smo z ostalimi puncami lovile, smo šle na polno. Ampak šlo je tako hitro, da nismo prišle zraven."

Tudi tokrat se je ob progi zbralo ogromno navijačev. Foto: Reuters
Tudi tokrat se je ob progi zbralo ogromno navijačev. Foto: Reuters

Beg dneva ujet 50 km pred ciljem
Dirka se je sicer začela klasično, z begom kolesark iz manj razvitih držav, ki so si nabrale več kot šest minut prednosti, ujete so bile približno 50 km pred ciljem.

Le nekaj minut pozneje je nato skupina približno desetih kolesark pobegnila in si nabrala približno minuto prednosti. Med temi so bile tudi Marianne Vos, Lotte Kopecky in Elisa Longo Borghini.

Na zadnjem klancu sta se približali
Ko so se od zadaj začele približevati druge kolesarke, sta se približno 22 km pred ciljem izstrelili Vos in Vas. Pri zadnjem vzponu na Montmartre (okoli 10 km pred ciljem) sta se jima začeli bližati Lotte Kopecky in Kristen Faulkner in ju dokončno ujeli tri kilometre pred ciljem. Takoj ko je prišlo do stika, je potegnila Faulkner in si takoj nabrala nekaj sekund prednosti. Preostala trojica se je le gledala, Američanka pa je zdrvela večni slavi naproti.

V Tokiu vsi pozabili na Avstrijko
Start in cilj dirke je bil tako kot na sobotni spektakularni moški dirki (ogledalo si jo je kar pol milijona gledalcev) v senci Eifflovega stolpa, kolesarke pa so morale opraviti s 158 km dolgo traso in 1700 višinskimi metri. Pred tremi leti se je na olimpijskih igrah v Tokiu zlate medalje senzacionalno veselila Avstrijka Anna Kiesenhofer, favoritinje so namreč "pozabile" nanjo. Več tukaj. Imata pa ti dve dirki vendarle nekaj skupnega, Kiesenhofer je namreč doktorica matematike (doštudirala je v Cambridgeu), Faulkner pa je doštudirala računalništvo na univerzi Harvard.