Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tekmovanje, ki bo dobra dva tedna po olimpijskih igrah v japonski prestolnici zaokrožilo največji letošnji festival športa v posebnih razmerah, se bo začelo 24. avgusta, nastopila pa bo tudi sedmerica slovenskih športnikov.

Anej Dopihar je eden izmed paraolimpijskih novincev. Foto: BoBo
Anej Dopihar je eden izmed paraolimpijskih novincev. Foto: BoBo

Slovenska ekipa v Tokiu bo nekakšna mešanica izkušenj in mladosti oziroma priložnosti za mlade športnike, ki doslej takšnega tekmovanja še niso izkusili.

Na strani prvih sta strelca Franc Pinter, ki ga čaka že osmi nastop na igrah, in Franček Gorazd Tiršek, dobitnik srebrnih medalj z iger v letih 2012 in 2016. Pa tudi Dejan Fabčič, ki bo nastopil tretjič na igrah, a tokrat že v tretji športni panogi, kar je verjetno tudi precejšna redkost na mednarodni ravni.

Med izkušene je mogoče šteti tudi atleta Henrika Planka, ki je na igrah že nastopal v letih 2008 in 2012, v Riu pa ni bil med udeleženci.

Dela je več kot v preteklosti
Na strani popolnih novincev so kolesar Anej Doplihar, namiznoteniški igralec Luka Trtnik in plavalec Tim Žnidaršič Svenšek. Prvi je morda kar nekoliko nepričakovano dobil priložnost že v Tokiu, potem ko je bolj meril na naslednje igre v Parizu 2024. Trtnik in Žnidaršič Svenšek pa sta do svojih prvih iger prišla s posebnima vabiloma prirediteljev, za kateri je zaprosila slovenska krovna zveza za šport invalidov. "Dela je več kot v preteklosti, treba je upoštevati vse ukrepe, ki narekujejo varovanje vseh udeležencev. Vsem športnikom smo skušali zagotoviti enako izhodišče, jim zagotoviti priprave, da bodo, kolikor se da, pripravljeni prišli na to veliko tekmovanje. A žal vsi niso imeli možnosti za mednarodno preizkušnjo," je pred odhodom na igre dejal predsednik zveze Damijan Lazar.

Dela je več kot v preteklosti, treba je upoštevati vse ukrepe, ki narekujejo varovanje vseh udeležencev. Vsem športnikom smo skušali zagotoviti enako izhodišče, jim zagotoviti priprave, da bodo, kolikor se da, pripravljeni prišli na to veliko tekmovanje. A žal vsi niso imeli možnosti za mednarodno preizkušnjo.

Damijan Lazar, predsednik zveze

Odločitve so bile sprejete v zadnjem hipu
Kvote in norme za paraolimpijske igre so zelo stroge. Včasih se je težko sploh uvrstiti na igre, saj krovna mednarodna zveza, Mednarodni paralimpijski komite (IPC), omeji število nastopajočih v posameznih panogah. "Zadeva je na las podobna športnikom neinvalidom. Tako na olimpijske kot paraolimpijske igre se je treba uvrstiti, mi smo za vse, ki so bili blizu, skušali dobiti vabila. Za nekatere smo bili uspešni, za druge žal ne. Te odločitve so bile sprejete v zadnjem hipu, kljub temu smo veseli, da smo na ta način dobili še dva športnika v sistem paraolimpijskih iger," je o zahtevni poti na igre še dejal Lazar.

ParaOI: Strelec Tiršek se bo boril za tretje zaporedno odličje

Štrumbelj bo vodil ekipo v Tokiu
Tisti, ki bo v Tokiu vodil slovensko ekipo, pa bo Boro Štrumbelj. Zaveda se, da bodo nastopi in bivanje v olimpijski vasi zaradi strogih ukrepov in omejitev precej drugačni kot doslej, a je prepričan, da športnikov to ne bo zmotilo pri osredotočenosti na nastope. "Gremo proti Tokiu, navdušeni nad dosežki olimpijcev in v upanju, da se bomo vsaj približali njihovim rezultatom. Te igre bodo res drugačne, bilo je ogromno dopisovanj z organizatorji, OI pa so pokazale, da se jih da izvesti. Organizacija bo potekala nemoteno, na športnikih pa je, da pokažejo, kaj znajo," je o prihajajočem velikem tekmovanju dejal Štrumbelj.

O medaljah ne govorijo na glas
O medaljah v slovenskem taboru pred odhodom v Tokio niso govorili na glas. Želja, da bi dobili še kakšno, je seveda velika, in če bo uresničena, bo to že jubilejna 50. kolajna za Slovenijo na teh tekmovanjih. Vendar se tudi zavedajo, da je ekipa majhna in z veliko neizkušenimi člani. "Medalja bi bila češnja na torti. A glavno je, da se je sedem športnikov sploh uvrstilo na igre, saj je udeležba tu še bolj omejena zaradi specifik. Če bo medalja, bomo zelo veseli, če pa se vrnemo brez, pa bomo prav gotovo ponosno zastopali Slovenijo," pravi vodja ekipe na Japonskem.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največ se pričakuje od strelcev
Med športniki, od katerih vsi pričakujejo veliko, so predvsem strelci oziroma tokrat strelca. Strelska reprezentanca Slovenije je s prejšnjih iger velikokrat prinašala domov medalje, z zadnjih v Riu dve, toda izkušena trenerka Polonca Sladič na vsa ta pričakovanja gleda umirjeno. "V športu je žal tako, da če nisi med dobitniki medalj, si hitro pozabljen. Strelci nikoli nismo bežali od neke odgovornosti, da se od nas pričakuje medalja. Vsi pa vemo, da je tudi v športu invalidov strašna konkurenca, da se mora vse 'poklopiti'. Fanta sta dobro pripravljena, vsekakor pričakujemo finale, kaj bo tam, pa bomo videli," je dejala Sladičeva.

Gremo proti Tokiu, navdušeni nad dosežki olimpijcev in v upanju, da se bomo vsaj približali njihovim rezultatom. Te igre bodo res drugačne, bilo je ogromno dopisovanj z organizatorji, OI pa so pokazale, da se jih da izvesti.

Boro Štrumbelj

Fabčič bo nosil slovensko zastavo
Paraolimpijske igre v Tokiu se bodo začele s slavnostnim odprtjem v torek, 24. avgusta, ob 20. uri po krajevnem času oziroma ob 13. po slovenskem. Tekmovanja se bodo začela dan pozneje, prvi Slovenec na paraolimpijskih prizoriščih pa bo namiznoteniški igralec Trtnik, ki ga kvalifikacije čakajo prvi dan tekmovanj. Na slavnostnem odprtju bo slovensko zastavo nosil Fabčič. V vodstvu slovenske odprave so se za to odločili, da se tudi na ta način zahvalijo medicinskemu osebju za predano delo med epidemijo. Fabčič je namreč zdravnik, a ima slovenski zastavonoša tudi zanimivo športno zgodbo. Na teh igrah bo nastopil kot lokostrelec, pred tem pa je leta 2008 tekmoval v plavanju in leta 2016 v kajaku. "Spomnim se prejšnjih paraolimpijskih in olimpijskih iger in biti zastavonoša je nekaj posebnega. Prihod z zastavo v roki je nekaj neprecenljivega, vesel sem, da so me izbrali in jo bom ponosno nosil za vse Slovence, vse športnike invalide in vse zdravnike," je ob tem dejal Fabčič.

Priprave na paraolimpijske igre
Invalidi: Nič ni posebnega na nas