V Parizu potekajo še zadnje priprave za največje tekmovanje športnikov invalidov. Foto: EPA
V Parizu potekajo še zadnje priprave za največje tekmovanje športnikov invalidov. Foto: EPA

Tako kot so na OI poskrbeli za novost in športnike popeljali z ladjicami po reki Seni, tudi prvo dejanje paraolimpijskih iger ne bo potekalo na običajni lokaciji, stadionu. Prireditev ob začetku iger so postavili v središče mesta – na trg Concorde in Elizejske poljane. Prireditelji obljubljajo še en spektakel ob začetku velikega tekmovanja. Na tribunah ob prizorišču bo prostor za 35.000 gledalcev, še 15.000 se jih bo lahko zbralo v bližnji okolici.

Prenos na TV SLO 2

Prenos odprtja paraolimpijskih iger v Parizu bo v sredo ob 20.00 na TV SLO 2. Televizija Slovenija bo na drugem programu omogočila prenos vseh tistih tekem, na katerih bodo nastopili slovenski paraolimpijci, kjer bo zagotovljen mednarodni signal. To so parastrelstvo, paralokostrelstvo, paraatletika in odbojka sede. Program pripravljajo tudi na Valu 202.

Tudi sicer v Franciji namenjajo precej pozornosti tem igram. Napovedujejo "najbolj spektakularne" doslej, v zadnjih dneh olimpijskih iger in pred začetkom paraolimpijskih so prodali še veliko vstopnic. Skupna številka se je približala milijonu in pol, tako da naj bi bilo tudi vzdušje na tekmovališčih pravo olimpijsko.

4500 športnikov za 549 kompletov medalj

Sorodna novica Paraolimpijske igre na RTV Slovenija

Nastopalo bo približno 4500 športnikov, podelili bodo skupno 549 kompletov medalj v različnih kategorijah v 22 panogah.

"Po več kot 14 dneh norih športnih doživetij in zgodovinskih trenutkov se še ne želimo posloviti. In imamo srečo, saj bomo lahko pozdravili tudi paraolimpijce. Več kot 4500 športnikov je pripravljenih nastopiti s prav takšno energijo in izkusiti ista izjemna prizorišča. Olimpijske igre so bile prvi del, zdaj nas čakajo povratne tekme," je napovedal predsednik organizacijskega obora Pariz 2024 Tony Estanguet.

Tudi Andrew Parsons, predsednik krovne Mednarodne organizacije za šport invalidov, mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC), je pohvalil prireditelje, ki zgledno skrbijo tudi za drugi del Pariza 2024. "Po izjemno uspešnih OI sem še bolj prepričan, da bodo tudi paraolimpijske igre najspektakularnejše v zgodovini. Zabava se nadaljuje, lahko se kar pripravimo na izjemne dogodke, ki nas čakajo. To bo 12 dni, ki bodo spremenili Francijo ter pogled ljudi nase in na druge," je prepričan predsednik IPC-ja.

Veliko prizorišč bo istih kot na OI

Športniki na paraolimpijskih igrah bodo spoznali prizorišča, ki so jih lahko od daleč spremljali že med olimpijskimi igrami. Na nekaterih, kot je stadion St. Denis, bodo tekmovanja imeli športniki v istih panogah (atletika), spet drugje jih bodo menjali. Prostor pod Eifflovim stolpom, ki so ga odbojkarji na mivki med OI razglasili za najlepše olimpijsko prizorišče, bodo tako med paraolimpijskimi igrami zasedli slepi in slabovidni nogometaši. Tudi med temi igrami pa bodo teniški igralci na slovitih igriščih Rolanda Garrosa, konjeništvo bo potekalo ob dvorcu v Versaillesu, lokostrelci bodo tekmovali v slikovitem okrožju Les Invalides v središču mesta.

Tudi strelci bodo na istem olimpijskem prizorišču v Chateaurouxu, ki je sicer od Pariza oddaljen več kot 200 km, a je kot eno največjih strelišč v Franciji tudi med najmodernejšimi takšnimi objekti v Evropi.

Za varnost med igrami bo tudi dobro poskrbljeno. Potem ko so se OI končale brez večjih incidentov, bo za varnost med paraolimpijskimi igrami zadolženih 25.000 policistov in varnostnikov, je pred igrami potrdil notranji minister Gerald Darmanin.