Henrik Plank. Foto: Dostopno
Henrik Plank. Foto: Dostopno

Plank se z atletiko ukvarja 22 let, sprva je metal kopje, suval kroglo in metal disk, danes tekmuje z diskom. Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel peto mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo. Doslej je tekmoval na treh paraolimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021). Na zadnjih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel sedmo mesto.

Slovenija pa je ostala brez kvote v dvoranskem balinanju (boccia). Do 10. julija bo znano, ali bo imela predstavnika tudi v parakolesarstvu.

Na igrah v Parizu bo nastopila tudi ekipa, slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede si je nastop zagotovila prvič po letu 2012. Na predtekmovanju bo igrala v skupini B, tekmice bodo Kanada, Brazilija in Ruanda. V skupini A bodo Francija, ZDA, Kitajska in Italija.

Za slovenske odbojkarice bo letošnji paraolimpijski nastop četrti po 2004 v Atenah, 2008 v Pekingu in 2012 v Londonu.

Vozovnice za Pariz so imeli že prej lokostrelca Živa Lavrinc, ki bo na igrah nastopila prvič, in Dejan Fabčič ter izkušeni strelec Franček Gorazd Tiršek, ki ga v bogati karieri čakajo četrte igre, s prejšnjih ima že štiri medalje.