Thierry Henry s svojimi varovanci na OI 2024. Foto: Reuters
Thierry Henry s svojimi varovanci na OI 2024. Foto: Reuters

Nekdanji svetovni prvak s Francijo iz leta 1998, 47-letni Henry, je lani poleti prevzel naloge trenerja francoskih nogometnih upov v starosti do 21 let. Pred olimpijskimi igrami pa je prevzel tudi vodenje selekcije do 23 let. Pred letom dni je podpisal pogodbo z veljavnostjo do junija 2025. A se je sloviti Francoz odločil za predčasno prekinitev sodelovanja iz osebnih razlogov.

"Rad bi se zahvalil zvezi in predsedniku Philippu Diallu, ki sta mi ponudila to neverjetno priložnost," je dejal Thierry Henry v izjavi za javnost. "Osvojitev srebrne medalje na olimpijskih igrah za mojo državo bo eden največjih trenutkov ponosa v mojem življenju. Neverjetno sem hvaležen zvezi, igralcem, osebju in navijačem, ki so mi omogočili to čarobno izkušnjo."

Francija je pred Parizom nazadnje igrala v finalu olimpijskega nogometnega turnirja leta 1984 v Los Angelesu in takrat osvojila zlato.

Pri francoski zvezi še niso našli zamenjave za Henryja. Mlade reprezentante Francije septembra čakata kvalifikacijski tekmi za evropsko nogometno prvenstvo leta 2025 do 21 let proti Sloveniji ter Bosni in Hercegovini. Prvenstvo bo na Slovaškem prihodnje leto od 11 do 28. junija.

Henry je bil v preteklosti že pomočnik selektorja Belgije, pa tudi glavni trener Monaca.
Kot nogometaš se je s Francijo veselil naslova svetovnega prvaka leta 1998 na domačem prvenstvu, dve leti pozneje so Francozi osvojili tudi evropski naslov. Za reprezentanco je odigral kar 123 tekem in dosegel 51 golov.

Na klubski ravni je z 228 goli še vedno rekorder londonskega Arsenala. Kariero je sklenil leta 2014.