Paraolimpijske igre se bodo začele 24. avgusta. Foto: AP
Paraolimpijske igre se bodo začele 24. avgusta. Foto: AP

Iz organizacijskega odbora podrobnosti o okuženem niso razkrili. Se pa nadaljuje zadrega z domačo javnostjo, saj je Tokio zaradi velikega števila okužb deležen posebnih omejitev in strah pred novim valom je tudi zaradi paraolimpijskih iger velik.

A organizatorji zagotavljajo, da so storili vse za varne igre. Tudi na paraolimpijskih igrah ne bo gledalcev, izjema so šolarji, kjer pa se bodo morale šole vnaprej dogovoriti s starši, če ti svojim otrokom dovolijo ogled tekmovanj.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na japonske medije, naj bi si igre skupaj ogledalo 132.000 šolarjev in dijakov, a tudi med japonskimi politiki je bila ostra polemika zaradi te odločitve.

Ostro takšnemu ravnanju nasprotuje opozicija. Ičiro Ozava prek Twitterja sporoča: "Ali so še pri zdravi pameti? Otroci lahko okužbe prinesejo domov." Ljudi je še enkrat opozoril, naj v teh razmerah ostanejo doma in se ne izpostavljajo po nepotrebnem.

Predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons pa poudarja pomen iger in izpostavlja, da prav te igre v obdobju pandemije "dajo glas ljudem s telesnimi omejitvami".

Znova je poudaril, da bo tekmovanje s 4400 parašportniki varno. Ob tem je poudaril, da so prav ljudje s psihofizičnimi omejitvami na svetovni ravni nadpovprečno izpostavljeni okužbam s koronavirusom in da jih družba v obdobju pandemije ni znala primerno zaščititi.

Stanje s koronavirusom v Tokiu je še vedno resno. Od začetka olimpijskih iger se je število okužb v japonski prestolnici potrojilo, kar pa naj ne bi bila posledica iger, saj so te potekale v okviru strogih ukrepov in v mehurčkih, ki so zagotavljali 14-dnevno karanteno in redno testiranje vseh deležnikov.

V sredo so v največjem japonskem mestu našteli 5386 okužb, šest oseb s covidom-19 je umrlo. Mediji poročajo, da je zdravstveni sistem na robu svojih zmogljivosti, strokovnjaki pa govorijo o novi katastrofi.

Svoje k nasprotovanju iger dodajajo mediji. Japonska televizija NHL je v četrtek poročala o oboleli nosečnici s koronavirusom, ki je morala roditi doma, ker ni našla primerne porodnišnice, kjer bi jo s covidom-19 sprejeli. Na družbenih omrežjih so Japonci izpostavili, da se to ne sme zgoditi in da naj država, ki prireja olimpijske in paraolimpijske igre, poskrbi tudi za primerno zdravstveno oskrbo svojih državljanov.