Magnus Carlsen je še enkrat potrdil svoje mojstrstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Magnus Carlsen je še enkrat potrdil svoje mojstrstvo. Foto: www.alesfevzer.com

29-letni Norvežan je v finalu z 2,5:1,5 premagal specialista za hitro igro, ameriškega prvaka Hikaruja Nakamuro. Vsaka partija je trajala 15 minut.

Dvoboje si je od 18. aprila do nedelje na platformi chess24.com po podatkih organizatorjev ogledalo več kot 10 milijonov ljudi.

V skupinskem delu sta Nakamura in Kitajec Ding Liren, tretji šahist sveta, zbrala po 15 točk. V polfinale sta se uvrstila še Carlsen, ki je izgubil kar osem partij, in drugi igralec sveta Fabiano Caruana. Oba sta osvojila po 13 točk. Brez polfinala so ostali Jan Nepomnjaščij (8 točk), Alireza Firouzja, Anish Giri (oba po 7 točk) in Maxime Vachier-Lagrave (6 točk).

V prvem polfinalu je Nakamura v ameriškem obračunu s 4:2 ugnal Caruano. Dvoboj je bil po štirih partijah izenačen, nato pa je Nakamura dobil dve hitri petminutni igri. Ding Lirin, ki je v skupinskem delu trikrat premagal Carlsena, je moral v drugem polfinalu priznati premoč Norvežanu, ki je slavil z 2,5:1,5. Enak izid je bil tudi v razburljivem nedeljskem finalu.

Svetovni prvak je prejel 70.000 dolarjev, poraženec v finalu 45.000, ostali šahisti pa so si razdelili preostanek iz 250.000 dolarjev rekordno visokega spletnega šahovskega nagradnega sklada.

V torek se bo začel Pokal narodov, v katerem bodo sodelovale ekipe Kitajske, ZDA, Evrope, Rusije, Indije in preostanka sveta. Na papirju so favoriti Kitajci.