Sara Isaković je najlepši primer, kako uspešno združevati športno kariero in študij. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sara Isaković je najlepši primer, kako uspešno združevati športno kariero in študij. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Od leta 1995 slovenski študentje sodelujejo na letnih univerzijadah. Vsaka univerzijada je prinesla kakšno odličje. Če je verjeti statistiki, zna tudi letos biti kakšen študent nagrajen z medaljo," je povedal vodja slovenske delegacije Otmar Kugovnik.

Kdo bo odpotoval na Kitajsko?
Slovensko ekipo bo letos sestavljalo 14 atletov, po sedem v moški in ženski konkurenci. Do odličij se bodo poskušali prebiti Tadej Hribar, Gregor Kolaković, Mitja Krevs, Marko Macuh, Andrej Poljanec, Jure Šivic, Vid Jakob Tršan, Nika Barundič, Bernarda Letnar, Liona Rebernik, Sara Strajnar, Ana Sušec, Tina Šutej in Jerneja Writzl.

Sašo Bertoncelj, Žiga Britovšek, Alen Dimic, Rok Klavora, Andraž Lamut, Saša Golob, Carmen Horvat, Ivana Kamnikar, Tjaša Kysselef, Tina Ribič in Adela Šajn bodo sestavljali gimnastično ekipo.

Na Kitajsko potuje še dva judoista, Uroš Kavčič in Matej Rotvajn, pet lokostrelcev, Den Malavašič, Brina Božič, Aja Janežič, Najka Tomat in Ana Umer, strelsko ekipo bosta sestavljala Željko Moičevič in Klemen Tomaševič, Toni Valčič, Robert Vovk in Nika Kozamernik pa bodo zastopali plavalski del delegacije.

V Beogradu do zlate medalje dva plavalca
Na prejšnji univerzijadi v Beogradu 2009 si je Sara Isakovič priplavala zlato na 200 m prosto, Jernej Godec pa je bil najboljši na 50 m delfin. Bron sta osvojila Sašo Bertoncelj (konj z ročaji) in Sabina Veit (200 m). Na Tajskem 2007 je Bertoncelj slavil zmago na konju z ročaji, Isakovićeva pa je osvojila srebro na 200 m prosto in bron na 200 m delfin. Pred njimi pa so se iger udeležili tudi Peter Mankoč, Brigita Langerholc, Gregor Cankar, Mitja Petkovšek in Eufemija Štorga, prav vsi pa so prišli do odličja.

Naslednja univerzijada bo čez dve leti, ko bo zimske igre gostil Maribor, poletne pa ruski Kazan.