Na turnirju v Velenju naj bi se zbralo 381 tekmovalcev iz 43 držav. Foto: EPA
Na turnirju v Velenju naj bi se zbralo 381 tekmovalcev iz 43 držav. Foto: EPA
Bojan Tokič
Tokič je od slovenskih tekmovalcev najbolj konkurenčen. Foto: EPA

Na turnirju se bodo, sodeč po predprijavah, zbrali skoraj vsi najboljši igralci in igralke sveta, ki se bodo borili za kos 122.000 dolarjev vredne pogače nagradnega sklada. Pri moških naj bi nastopilo šest od desetih najboljših igralcev z lestvice Mednarodne namiznoteniške zveze, pri ženskah pa kar devet. Če ne bo odjav v zadnjem trenutku, bo Šaleška dolina gostila oba najboljša z lestvice, Kitajca Ma Longa in Guo Jan. Iz samega vrha bo manjkal le Nemec Timo Boll, bo pa igral njegov največji evropski tekmec Belorus Vladimir Samsonov, že zmagovalec odprtega prvenstva Slovenije.

Domači turnir bo priložnost za slovenske igralce, predvsem Bojana Tokiča. Tokič in še dva - eden moški in ženska - bodo sicer nastopili na glavnem turnirju.

Zavihali rokave in zbrali sponzorje
Močna konkurenca v Velenju je za številne veliko presenečenje, saj turnirju zaradi krize nekateri niso napovedovali svetle prihodnosti. Nov direktor turnirja Boris Horvat in organizatorji iz namiznoteniškega kluba Tempo iz Velenja pa so imeli drugačne načrte ter so zavihali rokave in po vrnitvi dolga iz prejšnjih let spet zbrali sponzorje, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč.

"Proračun tekmovanja znaša 250.000 evrov, večina sponzorjev pa prihaja iz tujine. Nagradni sklad je peti najvišji od vseh turnirjev, po številu tekmovalcev je naše tekmovanje na tretjem mestu. Nastopilo naj bi 381 igralcev iz 43 držav vseh celin," je ob predstavitvi dejal direktor in tudi podpredsednik zveze Horvat.

"Sponzorji v tujini se grebejo, da bi bili zraven"
"Turnir je odlična priložnost, da se zveza postavi na položaj, ki ga zasluži. To je športni dogodek, ki ima, če se ne motim, najvišji nagradni sklad izmed vseh slovenskih tekmovanj. Prav tako bo turnir v Velenje privabil več udeležencev kot Vitranc, Maribor in Planica skupaj. To, da je večina sponzorjev iz tujine, kaže, kako globalen šport je to. Moram reči, da se v tujini sponzorji kar grebejo, da so lahko poleg. In da smo del največjih turnirjev tudi mi, je izjemno," je dodal predsednik zveze Marjan Hribar.