Ali velja za enega najboljših boksarjev vseh časov. Foto: Reuters
Ali velja za enega najboljših boksarjev vseh časov. Foto: Reuters

Tam pričakujejo veliko ljudi, pogreb pa bodo prenašale tudi televizije po svetu. Ali, neizprosen boksar, glasnik človekov pravic in ena najbolj prepoznavnih oseb 20. stoletja, je umrl v petek v 74. letu starosti zaradi težav, povezanih s parkinsonovo boleznijo.

Will Smith je postal Alijev dober prijatelj, potem ko je igral vodilno vlogo v filmu "Ali" iz leta 2001, Britanec Lewis pa je eden najboljših boksarjev zadnjih 25 let. Poleg njiju bodo krsto nosili še člani ožje družine in prijatelji.

Začetek pogrebnega sprevoda ob 9. uri
Pogreb bo tudi velik medijski dogodek, saj bo sprevod po ulicah Alijevega rojstnega kraja Louisvilla. Potekal bo po muslimanski tradiciji in ob navzočnosti imama, saj je tako želel Ali. Pogrebni sprevod se bo začel ob 9. uri po krajevnem času, potekal bo po glavni aveniji mimo soseske, v kateri je šampion odraščal, končal pa se pri Broadwayu, kjer so v mestu leta 1960 bučno proslavili njegovo olimpijsko zlato.

Sprevodu bo sledila spominska slovesnost v KFC Yum! Centru, na kateri bodo med drugimi spregovorili nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, športni novinar Bryant Gumbel in igralec Billy Crystal.

Po 32 letih izgubil boj z boleznijo
Alija, ki se je tri desetletja bojeval s parkinsonovo boleznijo, so v bolnišnico v Phoenixu zaradi težav z dihanjem sprejeli v četrtek. "Po 32-letnem boju s parkinsonovo boleznijo je v petek zvečer umrl trikratni svetovni prvak Muhammad Ali. Družina Ali se vsem zahvaljuje za molitve in podporo ter prosi za zasebnost," je ob vesti o njegovi smrti prejšnji teden dejal Bob Gunnell, predstavnik za stike z javnostjo družine Ali.