Anja Čarman je v dolgih bazenih na evropskih prvenstvih osvojila dve srebrni medalji (obe leta 2004 v Madridu. Foto: BoBo
Anja Čarman je v dolgih bazenih na evropskih prvenstvih osvojila dve srebrni medalji (obe leta 2004 v Madridu. Foto: BoBo
Anja Čarman
Anja želi nastopiti na svojih tretjih olimpijskih igrah. Foto: BoBo

Omenjeno madžarsko mesto je takrat sicer gostilo evropsko prvenstvo v kratkih bazenih, Čarmanova pa je slavila v disciplini 200 metrov hrbtno. "Ko sem stopila v ta bazen in v prostor ob bazenu, sem se takoj spomnila, kako je bilo pred petimi leti. Takrat je bilo res lepo. Spomnim se več stvari, predvsem pa, da je bil prvič z nami maser Igor Fedoruk. Njega se res spomnim, saj me je po zmagi tako močno stisnil, da sem skoraj padla v razplavalni bazen," je po prvem treningu povedala zdaj 27-letna Čarmanova.

Zlat je bil tudi Peter Mankoč
V takrat majhni slovenski odpravi je bila Čarmanova presenečenje prvenstva, saj je iz nastopa v nastop dvigala dosežke, popravljala osebne in državne rekorde, polfinalni rekord pa je v finalu takrat popravila za dve sekundi in z 2:05,20 dosegla izid, ki ga je nato spet presegla šele v obdobju visokotehnoloških kopalk. Slovenski uspeh je bil še slajši, saj je slavje z dvema medaljama, tudi zlato, dopolnil še Peter Mankoč.

Na tekmi je šla na vso moč
Presenečena je bila tudi plavalka sama: "Na medaljo nisem želela niti pomisliti. Na tekmi sem šla na vso moč. Kolikor se je le dalo. Plavala sem povsem svojo tekmo in bila osredotočena na vse elemente plavanja. Vedela pa sem, da sem zelo dobro pripravljena. To sem jeseni dokazovala na mitingih v ZDA, pa tudi tukaj na 100 hrbtno. Tako dobrega izida seveda nisem pričakovala. Tudi moj trener Steve Collins je bil uspeha prav tako zelo vesel."

Želi si olimpijske A-norme
Letošnji izziv je drugačen. Sezona se je začela obetavno. Že marca se je Čarmanova z 2:10,86 v Berlinu močno približala državnemu rekordu in le na dve stotinki tudi olimpijski normi A. Mesec dni pozneje si je na pripravah v Južnoafriški republiki vnovič resneje poškodovala ramo. Osnovni cilj Čarmanove je bil pred prvenstvom zanesljiva norma A za igre v Londonu, a zdaj dosega cilja visi v zraku.

Izgubila tri tedne treningov
"Morda je ta bazen pozitivna spodbuda, a to name ne vpliva toliko. Prav v Berlinu sem letos plavala fenomenalno, pred nekaj leti na pomembni tekmi pa na istem prizorišču slabo. Občutek imam kar dober, a ne vem, kaj se bo na koncu izcimilo. Rama je sicer kolikor toliko v redu, kakšen dan popolnoma, kakšen dan še čutim bolečine. To me ne skrbi toliko, saj bo adrenalin presegel težave. Skrbi pa me pripravljenost, saj sem izgubila tri zelo pomembne tedne treningov, ko smo ugotavljali, kako in kaj je s poškodbo, in upam, da se to ne bo poznalo preveč," razmišlja Anja Čarman, ki bo uvodni dan tekmovanja nastopila prav na 200 metrov hrbtno.