Anja Osterman še ni končala nastopov v Račicah. Uvrstila se je tudi v finale A na najkrajši tekmovalni razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je celo vpisala najboljši čas in se neposredno uvrstila v nedeljski finale A. Foto: www.alesfevzer.com
Anja Osterman še ni končala nastopov v Račicah. Uvrstila se je tudi v finale A na najkrajši tekmovalni razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je celo vpisala najboljši čas in se neposredno uvrstila v nedeljski finale A. Foto: www.alesfevzer.com

29-letna Primorka je v finalu A zaostala zgolj za olimpijsko prvakinjo Liso Carrington z Nove Zelandije, ki je Slovenko prehitela za 1,82 sekunde. Tretja je bila Portugalka Teresa Portela. Osterman, ki je z letošnjim letom začela trenirati s slovaško ekipo in se je slovenski pridružila po pripravah na Slovaškem, je najprej z drugim mestom kvalifikacijske skupine prišla do polfinala, kjer je v svoji skupini postavila najboljši čas, sicer pa je imela drugi čas med vsemi polfinalistkami.

Anja Osterman do uspeha kariere

Odlično formo je iz predtekmovanja prenesla tudi v finale in se veselila svoje prve kolajne na tekmah najvišje ravni v posamični konkurenci. Njen prejšnji najboljši izid v konkurenci enojcev je bilo četrto mesto na svetovnem pokalu leta 2018 v Duisburgu. Vmes je nastopala v konkurenci dvojcev s Špelo Ponomarenko Janić, s katero sta na 200-metrski razdalji posegli po naslovih evropskih prvakinj in svetovnih podprvakinj. Po lanskem razočaranju na olimpijskih igrah v Tokiu sta se odločili za samostojno pot.

"Glede na to, da sem včeraj res zelo dobro zvozila polfinale, sem vedela, da sem zmožna tudi danes ponoviti takšno vožnjo. Taktika je bila, da napadem, glede na to, da je kar pošteno pihalo. Pred tekmo sem se pogovorila tudi s trenerjem, imela sem tisto tipično jutro, ko sem poklicala tudi 'tatija' za kake pozitivne besede. In vse to skupaj sem lahko prenesla v čoln, startala sem in samo veslala ter se na koncu malo dajala tudi z Liso (Carrington), ampak tistih nekaj metrov je na koncu zmanjkalo za zlato. To je moja prva srebrna kolajna v K1 in zame je kot zlata," je bila vzhičena Koprčanka.

"Med samo tekmo nisem razmišljala nič kaj posebnega, pred startom pa so bile misli vsepovsod. Celo jutro se je vleklo, nisem vedela, kaj naj počnem sama s sabo. Ko sem bila v čolnu, sem se sestavila, in ko se je startni blok spustil in sem startala, sem vedela, da imam vse pod nadzorom, in čoln je letel. Poskusila sem dati vso moč v to in danes je bilo to dovolj za drugo mesto. Bomo videli, kaj bo prihodnji teden," je dodala.

V finalu B je bila Špela Ponomarenko Janić peta, skupno je na tej razdalji dosegla 14. izid. Rok Šmit je v finalu B moških kajakaških enojcev na 500 m zasedel četrto mesto, skupno 13., Jošt Zakrajšek pa je bil na 1000 metrov v finalu B deveti, skupno 18.