Wichanee Meechai. Foto: AP
Wichanee Meechai. Foto: AP

Vodi 31-letna Tajka Wichanee Meechai s 136 udarci, drugi dan je zmogla odigrati s 67 udarci, štirimi pod parom.

Gre za veliko presenečenje. Meechai v svojih 20 prejšnjih nastopih na velikih tekmovanjih še nikoli ni končala med prvimi desetimi. Njena edina zmaga, priznana na svetovni golfski ženski turneji, je bila pred devetimi leti na tajvanskem turnirju LPGA.

Na drugem mestu je Američanka Andrea Lee (138), za njo sta se uvrstili nekdanji prvakinji Odprtega prvenstva ZDA, Avstralka Minjee Lee in Japonka Yuka Saso (obe 139), ki sta v Lancaster Country Clubu zaostali za tri udarce.

Izjemno slab turnir je za prvo igralko sveta Nelly Korda, ki je s 150 udarci zgrešila rez in ne bo zaigrala v odločilnem delu turnirja konec tedna.

Za Pio Babnik je turnir pomemben tudi zaradi lova na vozovnico za olimpijske igre. Na njih je z le 17 leti nastopila pred tremi leti v Tokiu, za igranje v Parizu pa bi na OP ZDA potrebovala vsaj uvrstitev med najboljših 15.

Slovenijo bo na prihajajočih olimpijskih igrah po dobrih nastopih v zadnjem obdobju zastopala Ana Belac, medtem ko se za drugo mesto, če bosta dovolj visoko uvrščeni, bojujeta Babnik in Katja Pogačar. Drugo ta konec tedna čaka turnir evropske serije v Helsingborgu na Švedskem. Na jakostni lestvici je Ana Belac 276., Pia Babnik 512., Katja Pogačar pa 562.

OP ZDA je sicer eden najstarejših golfskih turnirjev za ženske, nepretrgoma poteka od leta 1946.