Žiga Šilc je bil uspešen na parterju. Foto: BoBo
Žiga Šilc je bil uspešen na parterju. Foto: BoBo
Teja Belak
Teja Belak bo v soboto in nedeljo nastopila v dveh finalih. Foto: BoBo
V Stožicah osem slovenskih finalistov
Belakova blestela v kvalifikacijah v Ljubljani

je bila uspešna na preskoku in parterju, na dvovišinski bradlji Ivana Kamnikar, Adela Šajn pa na gredi. Pri moških sta v finalu na parterju Rok Klavora in Žiga Šilc, Alen Dimic na bradlji in drogu, na konju z ročaji pa Sašo Bertoncelj.

Na prvem orodju dneva parterju sta svoje delo suvereno opravila Klavora in Šilc. Klavora, drugi v Bakuju, Dohi in Cottbusu, je dobil najboljšo oceno v 14-članski konkurenci (14,650). Šilc je bil tik za njim z oceno (14,250).

"Nisem naredil kot po navadi, kot znam, tega se zavedam. V finalu je nova zgodba, nova tekma. Narediti je treba lepše. Moram pogledati vajo, kaj sem naredil narobe, to je treba popraviti. Pri prvi diagonali sem naredil dolg poskok naprej. Navzven se ni videlo napak, sam pa vem, kaj sem zmožen narediti, in vem, da sem naredil slabo vajo. Na prejšnjih tekmah so bile vaje lepše," je svoj nastop povzel Klavora.

"Velik kamen se mi je odvalil od srca, ker na treh tekmah nisem ničesar pokazal. Niso bile slabe vaje, ampak nisem dobil ocene. Mislim, da so bile celo boljše kot ta danes," je dejal Šilc, ki z današnjo vajo povsem ni bil zadovoljen, "Več napak je bilo. Malo sem jo priredil, bolj sem šel na 'ziher'. To sem se vmes spomnil, bolj ali manj se je ponesrečilo."

Na prvem in drugem mestu sta kvalifikacije na preskoku končali Belakova in Kysselefova. Prva je dobila oceno 14,200, druga pa 13,950. "Vesela sem, da so mi skoki uspeli. Lahko bi bilo bolje. Upam, da bom to jutri pokazala. Večjih napak ni bilo, so pa bile manjše. To želim odpraviti v finalu," je dejala Kysselefova.

Na dvovišinski bradlji sta nastopili Belakova in Kamnikarjeva. Prva je dobila oceno 12,100 in kljub padcu z orodja osvojila drugo mesto, tudi Kamnikarjeva pa je ob ponesrečenem nastopu in dveh padcih z orodja dobila oceno 10,900, kar je bilo dovolj za osmo mesto. Najboljša je bila Islandka Dominiqua Belanyi (12,700).

Bertoncelj: Letos se me drži sreča
Na konju z ročaji se je Bertoncelj uvrstil v finale kot sedmi z oceno 13,750. Jure Pavlica je dobil oceno 12,050 in končal na 14. mestu. Prvo oceno kvalifikacij je dobil Hrvat Robert Seligman (15,000). Luka Kišek je zunaj konkurence dobil oceno 13,800.

"Letos sem me drži sreča. Malo jo izzivam, ne bi je rad več. Ta vaja je bila katastrofalna. Ne morem biti zadovoljen. Malo bom šel s sklonjeno glavo ven. Izšlo se je, gledalci so se mi zahvalili, da sem naredil kvalifikacije zanimive," je razmišljal Bertoncelj.

Šajnova ima še nekaj rezerve
Na gredi je Šajnova, ki je prejšnji konec tedna v Cottbusu po dolgem premoru spet nastopila na svetovnem pokalu, kvalifikacije končala na prvem mestu z oceno 13,700. Druga je bila Malezijka Jueh Tan Ing (13,650), tretja pa njena rojakinja Farah Ann Abdul Hadi (13,300). Belakova je bila šesta (12,750).

"Pred domačimi gledalci je vedno lepo tekmovati. Po eni strani je pritisk večji, ker se želiš izkazati. Vesela sem, da se je izšlo. Finale je bil prvi cilj. V nedeljo se marsikaj lahko zgodi, je še nekaj rezerve," je bil komentar Šajnove.

Na parterju bo Slovenija prav tako imela dve finalistki. Tako Belakova kot Kysselefova sta prejeli oceno 12,900, prva je bila šesta, druga pa sedma. Najboljša v kvalifikacijah je bila Paula Andrea Mejias Rodriguez (13,450).

Belakova je nastopila na vseh štirih orodjih, njen izkupiček pa je 100-odstoten. "Z vsem skupaj sem zelo zadovoljna. Na preskok sem dobro pripravljena, bradljo tudi, čeprav smo imela vsa dekleta težave z nastavitvijo. Gred je bila super razen padca. Parter je bil malo slabši. Glede na to, da sem drugič naredila vajo - dva meseca ga nisem delala -, je bilo bolje od pričakovanj," je dan ocenila Belakova.

Dimic mora biti previden pri doskoku
Zadnji slovenski tekmovalec v kvalifikacijah je bil Alen Dimic, ki je najprej nastopil na bradlji, zatem še na drogu. Na bradlji je prejel tretjo oceno (14,500), najboljši je bil Turek Ibrahim Colak (14,650). Dimic je na drogu osvojil drugo mesto z oceno 14,200, boljši od njega je bil Madžar David Vecsernyes z oceno 14,500.

"Že na prejšnji tekmi sem bil blizu. Seskok se mi ni izšel, tokrat se je. Zadovoljen sem s tem, kar sem pokazal. Vem, da gre lahko še bolje. In na bradlji in na drogu sem imel malo lažjo vajo, v nedeljo bom šel na 'polno'," je zadnja slovenska nastopa v kvalifikacijah pokomentiral Dimic, ki si je v Cottbusu poškodoval stopalo in je zaradi tega zadnje dni preživel na terapijah. Zato je bil pri doskoku še posebej previden.
Vse finalne nastope si boste lahko v soboto in nedeljo ogledali na TV Slovenija 2 od 14.00 naprej.

V Stožicah osem slovenskih finalistov
Belakova blestela v kvalifikacijah v Ljubljani