Sašo Bertoncelj upa na zanesljivo izvedbo in napako kakšnega od konkurentov. Foto: Marko Madžarac
Sašo Bertoncelj upa na zanesljivo izvedbo in napako kakšnega od konkurentov. Foto: Marko Madžarac
Krisztian Berki
Naslov brani Krisztian Berki, ki je lani prvič postal svetovni prvak. Madžar je sicer na evropskih prvenstvih na tem orodju osvojil kar pet zlatih medalj. Foto: EPA

27-letnik si želi prvič v karieri nastopiti na največjem športnem dogodku. Tja vodi medalja v posamičnem finalu, Bertoncelja pa je moral na preostalih dveh orodjih (parter, preskok) osvojiti 85 odstotkov povprečne ocene. A pravila še niso povsem dorečena, saj se trenutno še ne ve, ali gre za povprečje vseh orodij ali posameznega orodja.

Finale na konju z ročaji bo v soboto ob 7.45. Prenos si boste lahko ogledali tudi na TV Slovenija 2 in MMC-ju TV. V finalu bodo nastopili Madžar Krisztian Berki, najboljši iz kvalifikacij, nato Britanec Louis Smith, Avstralec Prashanth Sellathurai, Japonec Kohei Učimura, Kitajec Teng Haibin, Francoz Cyril Tommasone in Madžar Vid Hidvegi.

Lani osvojil osmo mesto
Bertoncelj je lani v Rotterdamu po 40 letih Sloveniji spet priboril finalni nastop na konju z ročaji. Po večji napaki je osvojil 8. mesto. Tokrat je v kvalifikacijah z oceno 15,500 dosegel četrto oceno.

V finalu bo ponovil isto vajo
Čeprav je za finale pripravljal še težjo vajo, bo v Tokiu nastopil s tisto, ki jo je prikazal v kvalifikacijah. "S trenerjem sva prišla do enake ugotovitve - bolje bo, da nastopim z lažjo vajo in jo skušam prikazati še nekoliko lepše kot v kvalifikacijah, saj imam na tekmah več uspešnih ponovitev, poleg tega pa je pri težji več možnosti za napako. Če strnem: več je možnosti, da naredim perfektno vajo z izhodiščem 16,500 točke, kot pa da naredim lepo z dvema desetinkama težjo izhodiščno vrednostjo," je razložil.

Upa na napako kakšnega od favoritov
Svojo odločitev je nato še podkrepil: "Če prvi trije iz kvalifikacij - Berki, Smith in Sellathurai - naredijo svoje težje vaje brez napak, jih tako in tako ne morem ujeti. Če pa le eden od njih malenkost 'zašuštra', meni pa uspe lepa lažja vaja, pa smo konkurenčni. To se je v zadnjih letih na velikih tekmah v finalih vedno dogajalo; za kolajno je bilo dovolj nekje med 15,400 in 15,600 točke. Dobitniki pa so bili bolj ali manj le trije telovadci, kar pomeni, da je vedno vsaj eden naredil kakšno napako."