Sašo Bertoncelj je bil lani v Birminghamu bronast, letos pa se mu ni uspelo prebiti v finale evropskega prvenstva. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj je bil lani v Birminghamu bronast, letos pa se mu ni uspelo prebiti v finale evropskega prvenstva. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Po novo medaljo na bradlji - Mitja Petkovšek je pri 34 letih še vedno velemojster na bradlji. Foto: EPA
Bertonclju se je vaja ponesrečila

To sezono zanesljivi Bertoncelj je v berlinski dvorani Max-Schmeling naredil nekaj napak, finalni nastop pa mu je odnesel zlasti ponesrečen seskok. Sodniki so mu odbili kar dve točki. 26-letni Škofjeločan je dejal, da je pri seskoku ostal povsem brez moči, in izrazil mnenje, da sta poškodba zapestja in bolezen očitno terjali svoj davek prav na evropskem prvenstvu. "Za težjo različico vaje sem se odločil tudi zato, ker lažje zaradi bolečin pri prvini sohn ne morem izvajati. Zaradi poškodovanega zapestja sem zadnje čase delal precej manj ponovitev vaj, pa še te so bile krajše in pošteno povedano - ob koncu vaje mi je zmanjkalo moči."

Napaka v najbolj neprimernem trenutku
"Vaja je bila res zelo slaba in že sama ocena 14,5 pove vse. Veliko so mi sodniki vzeli tudi pri seskoku, a povsem upravičeno, saj sem se res zelo zvil. Sam sem jim ponudil priložnost, da me tako kaznujejo. Nisem se slabo počutil, na orodje sem se podal povsem sproščen in tudi na začetku sem težke prvine vse naredil, ampak proti koncu vaje me je povsem zmanjkalo. Očitno je vse prišlo za menoj, poškodba, bolezen ... Vse se je nabralo," je še povedal Bertoncelj, ki je zadnje dni vadil s pomočjo protibolečinskih tablet, in dodal: "Res že zelo dolgo nisem naredil velike napake, a žal se mi je pripetila prav na evropskem prvenstvu."

Doskočil kot zrela hruška
Toliko zanesljivejši je bil Mitja Petkovšek, ki na prvenstvih stare celine lovi že peto zlato medaljo. Za zdaj gre vse po načrtih. Zlasti doskok je bil brezhiben. Petkovšek je izvajal lažjo različico sestave z izhodiščno oceno 16,200 točke in imel s 15,600 najboljšo oceno med kvalifikanti. "Vaja se mi je posrečila enkratno lepo in tokrat sem imel tudi malo športne sreče; pri prvini tippelt sem bil namreč že zelo, zelo blizu strašne napake, ko so mi rame močno pobegnile naprej, ampak mi je z malo sreče uspelo dokončati element. Poleg tega pa sem še doskočil kot zrela hruška, ki pade z drevesa," je v svojem slogu povedal 34-letni Ljubljančan.

Cucherat že izločen iz boja za medalje
Petkovšek se je predstavil z lažjo vajo, saj je ta, če je le lepo izvedena, zadnja leta na evropskih prvenstvih dovolj za finale. "Tako je, že pred kvalifikacijami sem se odločil za osnovno vajo, saj ta ob dobri izvedbi v evropski konkurenci ne more biti preslaba za finale. No, razen če jo naredim zelo slabo, ampak potem si finala tako in tako ne zaslužim," je v smehu po dobro opravljenem nastopu še pojasnil Petkovšek, ki je nato ostal v dvorani in spremljal nastope mogočih tekmecev v finalu. Presenetljivo se je že znebil svojega večnega tekmeca - kvalifikacije so bile usodne za dvakratnega prvaka Francoza Yanna Cucherata.

Klavora dobil le 58. oceno
V četrtkovih kvalifikacijah so od Slovencev nastopili še Rok Klavora, Alen Dimic in Žiga Šilc. Klavora, ki je ob idealnem razpletu na parterju meril na deseterico, svojega nastopa ni dobro opravil, pri zadnji diagonali pa je naredil tudi prestop. Ocena 13,325 točke (58. mesto) je bila daleč od njegovih pričakovanj in želja. Dimic je v kraljevski disciplini mnogoboju naredil preveč velikih napak na nekaterih orodjih, da bi se uvrstil v finale te discipline; skupno je zbral 79 točk in zasedel 43. mesto. Že zjutraj je kvalifikacijska nastopa opravil Šilc; na konju je prejel 12,350 (55.), na parterju pa je zelo dobro opravil nastop in prejel 14,175 (30.).

V petek bodo na prvenstvu stare celine kronali kralja in kraljico prvenstva, saj bo ob 14. uri najprej finale mnogoboja telovadcev, pet ur pozneje pa se bodo v kraljevski disciplini pomerile še telovadke.

Bertonclju se je vaja ponesrečila