Teja Belak je bila na preskoku srebrna. Foto: BoBo
Teja Belak je bila na preskoku srebrna. Foto: BoBo

Tjaša Kysselef je tekmo na preskoku končala na četrtem mestu, Sašo Bertoncelj pa je ob padcu s konja z ročaji osvojil sedmo mesto.

Največ razočaranja je bilo pri Bertonclju. Čeprav se je Škofjeločan na vseh štirih tekmah svetovnega pokala uvrstil v finale, po najvišjih mestih še ni posegel, vsakič mu je to preprečila manjša ali večja napaka. Ta se mu je zgodila tudi na aprilskem evropskem prvenstvu v Montpellieru, ko je z orodja padel že v kvalifikacijah.

"To me muči že vso sezono, preprosto ne čutim elementov, ki jih delam. Preveč težav imam z bolečinami v rokah. Na treningu naredim vajo, ampak enkrat dobro, drugič katastrofalno, na tekmi pa nimam občutka, ali jo bom lahko naredil ali ne. Kadar poskusim na polno, po navadi ne uspe. Nekako se mi je vse skupaj nabralo, polno glavo imam vsega in sem že slabe volje," je nezadovoljno težave opisoval Bertoncelj, ki se zaveda, da bo hitro moral najti rešitev.

"Ne morem si vzeti premora, ker sem sredi sezone, lahko pa treninge drugače oblikujem. Nekaj bo treba spremeniti. Takole ne gre. Vem, da sem dobro fizično pripravljen, tehnično pa delam tako brezzvezne napake, da je kar žalostno."

Precej boljše volje je bil Šilc. Na prvih treh tekmah je trikrat končal na devetem mestu in za las ostal brez finalne osmerice. Na EP-ju je napako napravil pri zadnjem doskoku in ostal brez vidnejše uvrstitve, sicer bi bil blizu finala ali pa v njem. Potrpežljivost se mu je obrestovala.

"Končno! Tudi če bi bil zdaj deveti, bi bil zraven v finalu, ker je eden izmed tekmecev odpovedal nastop zaradi poškodbe. Zadovoljen sem z rezultatom, nisem pa z nastopom. Znam bolje. Večje napake ni bilo, samo majhne. Noben doskok ni bil čist, delal sem poskokce, zato tudi nižja ocena," je bil dobre volje Šilc, ki je izenačil najboljši rezultat v karieri; tretji je bil že lani v Medellinu.

V finalu preskoka sta nastopili dve Slovenki. Belakova je bila druga, drugič v sezoni, dvakrat je bila še tretja, Kysselefova je končala na četrtem mestu. Med obema je bila Švicarka Giulia Steingruber, srebrna iz Montpelliera, zmage se je veselila uzbekistanska veteranka Oksana Čusovitina.

"Zelo sem zadovoljna, ker sem oba skoka naredila zelo dobro, drugega sem 'zalimala', bolje ga ne bi mogla," je sprva povedala Belakova, ki je bila vesela tudi, ker je prvič premagala švicarsko vrstnico.

Belakova je v Franciji nastopila v finalu preskoka in končala na osmem mestu, po vrnitvi pa je imela tudi nekaj težav, posledično je manj trenirala. "Po EP-ju dva tedna nisem delala bradlje zaradi bolečin v rami. Posledično sem imela dva padca. Žal mi je, ker bi bila lahko konkurenčna za med prve tri. Če pogledam vse skupaj, koliko smo po EP-ju popustili in manj trenirali, kakšna je bila tukaj konkurenca, sem zelo zadovoljna. Nisem pričakovala medalje, že za finale smo le upali."