Magnus Carlsen je šest partij pred koncem v sijajnem položaju. Foto: EPA
Magnus Carlsen je šest partij pred koncem v sijajnem položaju. Foto: EPA

Norvežan potrebuje le še 2,5 točke iz zadnjih šestih partij. Mnogi strokovnjaki so po nedeljski zmagi Carlsena dejali, da je položaj tak, kot bi imel 10 metrov prednosti v teku na 100 metrov.

Zelo verjetno je bila ključna že petkova epska partija, ko je Carlsen po sedmih urah in 45 minutah ugnal Rusa po 136 potezah. To je bila najdaljša partija v 135-letni zgodovini bojev za naslov svetovnega prvaka. Leta 1978 sta Anatolij Karpov in Viktor Korčnoj remizirala po 124 potezah.

V končnici je imel Carlsen trdnjavo, skakača in dva kmeta, Nepomnjašči pa damo. Računalniške analize so pokazale, da bi to lahko bil remi, a Rus ni odigral idealno v končnici.

V nedeljo je imel Nepomnjašči priložnost, da hitro zamenja dami, a se ni tako odločil. Tudi priložnost za rokado, ki bi bila zelo smiselna, je zamudil. V 21. potezi je naredil veliko napako, izgubil je kmeta in nato še enega, zato se je znašel v izgubljenem položaju po 46. potezi.

Carlsen utrujen po napornih partijah
"Druge zmage se verjetno ne bi veselil, če ne bi dobil petkove partije. Vse skupaj je zelo povezano," je na novinarski konferenci, ki je trajala 25 minut, priznal Carlsen, ki si ni privoščil nobene velike napake.

"Partije so bile težke. Zelo sem utrujen in prost dan mi bo zelo koristil. Zdaj me zanima le torkova partija. Ostalo je še šest partij, tekmec pa je zelo močan in ne bo lahko. Seveda je prednost dveh točk zelo visoka," je povedal Carlsen.

Nepomnjašči: To je bil eden najgrenkejših porazov v karieri
"Imel sem kar nekaj priložnosti, ko sem imel bele figure. Prepričan sem, da bom imel še kakšno. Nedeljska predstava je bila slaba. To ni moja normalna raven. Nisem odigral na ravni svojega rankinga. To je bil eden najgrenkejših porazov v karieri. Ostati moram miren, veliko se moram še naučiti," je poudaril Nepomnjašči.

Nepomnjašči je vse štiri partije z belimi figurami odprl s špansko partijo, ki je izjemno podrobno analizirana. Vsi velemojstri, ki komentirajo partije, so mnenja, da bo zelo težko dobil kakšno partijo do konca, če ne bo korenito spremenil taktike.

Euwe in Fischer uprizorila veliko vrnitev
Le dvakrat v zgodovini bojev za naslov svetovnega prvaka se je zgodilo, da je šahist, ki je zaostajal za dve točki, na koncu postal svetovni prvak.

Leta 1935 je Aleksander Aljehin po štirih partijah vodil s 3:1, Max Euwe pa je prišel do velikega preobrata. Zmagal je s 15,5:14,5. takrat je obračun trajal kar 30 partij. V Rusiji je bil Aljehin šahovski junak, vendar ga je mučilo domotožje in vse bolj se je predajal alkoholu.

Precej bolj znan je bil boj za naslov leta 1972, ko sta se srečala Boris Spaski in Bobby Fischer. Američan je izgubil prvo partijo, potem pa je predal drugo partijo in zahteval, da se odstranijo vse kamere. Ni se pojavil na začetku partije in jo izgubil brez boja. Po zaostanku z 0:2 je šahovski genij iz Chicaga zablestel in premagal Spaskega z 12,5:8,5.