31-letni Luis Leon Sanchez je v karieri dobil štiri etape na Dirki po Franciji, leta 2009 je zmagal na dirki Pariz-Nica, dvakrat pa je bil najboljši tudi na klasiki v San Sebastianu. Foto: EPA
31-letni Luis Leon Sanchez je v karieri dobil štiri etape na Dirki po Franciji, leta 2009 je zmagal na dirki Pariz-Nica, dvakrat pa je bil najboljši tudi na klasiki v San Sebastianu. Foto: EPA
Sanchez najhitrejši na ulicah Bakuja

Selektorju Gorazdu Štanglju so po odpovedi Luke Mezgeca ostali na voljo Gregor Gazvoda, Jan Tratnik in Matej Mugerli. Spopadli so se z 215-kilometrsko krožno traso, a brez večjega uspeha. Mugerli je bil 29., rahlo oboleli Gazvoda in Tratnik pa sta odstopila. Prvi že pred prvo tretjino dirke, drugi pa nekje pred polovico. Tratnik je bil dolgo v ubežni skupini, po okvari kolesa pa je izgubil stik z vodilnimi in nato odnehal. Po mnenju Štanglja se je za odstop odločil prekmalu: "Lahko bi bil še kako koristen v končnici."
Zlato medaljo si je prikolesaril Španec Luis Leon Sanchez, ki je bil na četrtkovem kronometru bronast. Po skoraj petih urah in pol vožnje je imel v šprintu več moči od Ukrajinca Andreja Grivka in Čeha Petra Vakoča. Sanchezu je v končnici pri pripravi šprinta izdatno pomagal rojak Jesus Lopez Herrada, ki je zasedel četrto mesto.
Štangelj: Mugerli izvlekel remi
Mugerli je v drugi polovici dirke ostal osamljen in se dobro boril vse do dva kroga pred ciljem, ko mu je uspelo ohraniti stik z vodilnimi, ki so predtem ujeli ubežnike. Na predzadnjem vzponu pred najzahtevnejšim tlakovanim klancem pa se je skupina razdelila na dva dela in Mugerli je ostal v drugi polovici. Stalni napadi so botrovali pobegu četverice, ki si je na koncu razdelila medalje, najboljša pa sta bila kolesarja Astane.

"Jan je imel nekaj smole, saj je bil z vodilnimi, a mu je po okvari bržkone padlo vse dol in je odstopil. Matej je izvlekel nekakšen remi. Prepričan sem, da ni povsem zadovoljen, a vseeno se ne glede na situacijo ni predal, boril se je do konca in si priboril nekakšno tolažilno mesto. Gregor je potožil že zjutraj, da ga nekaj zvija," je ocenil Štangelj.

"Vseskozi je bilo preko 30 stopinj in to je bil največji razlog, da mi ni uspelo obdržati stika v končnici. Bil je vsaj veter, ki nas je hladil. Škoda za Jana, saj je bil res v dobrem položaju. Sam sem vedel, da bo težko, poskusil sem tudi z napadom pred vzponom in mi to ni uspelo. Dal sem vse od sebe, izid pač je, kakršen je, a sem zadovoljen. Škoda, ker nisem imel ob sebi še koga iz reprezentance," je povedal Mugerli.

Boksar Venko v četrtfinalu
Zimzeleni strelec Rajmond Debevec je nastopil na tekmi z malokalibrsko puško v trojnem položaju in bil 26. Nekdanji olimpijski prvak je zadel 1.137 krogov. Zlato medaljo si je pristreljal Francoz Valerian Sauveplane.

22-letni boksar Aljaž Venko je v osmini finala kategorije do 75 kilogramov z 2:1 premagal Finca Dmitrija Tretyaka. V četrtfinalu ga čaka dvoboj z Ircem Michaelom O'Reilleyjem.

Živahno je tudi v olimpijski vasi. Prvi del slovenske odprave je namreč zapustil Azerbajdžan, ob Kaspijsko morje pa so se preselili judoisti, plavalci, košarkarji in še nekateri.

Sanchez najhitrejši na ulicah Bakuja