Sašo Bertoncelj je na letošnjem evropskem prvenstvu v Birminghamu osvojil bronasto odličje. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj je na letošnjem evropskem prvenstvu v Birminghamu osvojil bronasto odličje. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek se je za nastop v Rotterdamu odločil v zadnjem trenutku. Foto: Marko Madžarac
Tjaša Kysselef
Tjaša Kysselef je poleg Carmen Horvat že nastopila na svetovnem prvenstvu. Foto: STA

Moška reprezentanca bo na Nizozemskem okrnjena kot že dolgo ne. Zaradi poškodbe bosta prvenstvo izpustila Aljaž Pegan in Alen Dimic, tik pred prvenstvom pa jo je skupil tudi Rok Klavora, ki bo prav tako ostal doma. Bertonclju bo družbo delal le Mitja Petkovšek (bradlja), ki bo v Rotterdamu nastopil prvič po lanskem SP-ju v Londonu.

Pet medalj na treh svetovnih prvenstvih
Pegan in Petkovšek sta s treh svetovnih prvenstev zapored (Stuttgart 2007, Aarhus 2006, Melbourne 2005) domov prinesla kar pet kolajn - tri zlate in dve srebrni -, lani v Londonu pa je Slovenija po napaki Petkovška na bradlji in smoli Pegana v finalu droga ostala brez odličja.

Bertoncelj najprej cilja na finale
Do medalje bo težko, a nedosegljiva ni. Bertoncelj je namreč na konju z ročaji odlično pripravljen, na letošnjem evropskem prvenstvu v Birminghamu je osvojil svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih, ta čas pa je tudi vodilni na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze na tem orodju.

"Sašo je na zadnjih tekmah dosegal odlične rezultate; zmagoval je na svetovnih pokalih, osvojil kolajno na evropskem prvenstvu, zato bi bilo neumno, če ne bi merili vsaj na finale. A najtežje bo prebroditi kvalifikacije, v finalu pa je nato možno prav vse. Mislim, da podobno lahko pričakujemo tudi od Mitje, če se bo le dobro počutil, saj zadnje čase pridno trenira," je dejal trener Sebastijan Piletič.

Slovenke s tremi novinkami
Precej številčnejša je ženska ekipa. Slovenijo bodo zastopale Tjaša Kysselef in Carmen Horvat, ki že imata izkušnje s SP-ja, ter tri debitantke Fiona Novak, Ivana Kamnikar in Teja Belak. Ekipni cilj oziroma bolj želja je preboj med 24 reprezentanc, ki bodo lahko nastopile tudi na SP-ju prihodnje leto - kvalifikacijah za olimpijske igre 2012 v Londonu.

"Na uradnem treningu so vsa dekleta dobro prikazala svoje sestave. Vse gre po načrtih, a ko sem gledal druge ekipe, se vidi, da smo mi iz povsem druge lige. Če malo karikiram, ima skoraj vsaka od ekip po sedem trenerjev, tri maserje ..., jaz pa sem tu z dekleti sam. Dejstvo je, da bo težko, a upam, da bodo naše telovadke pokazale, kaj znajo," je povedal selektor ženske ekipe Andrej Mavrič.

Prvenstvo bo potekalo od 16. do 24. oktobra
Prvenstvo se bo začelo v soboto z ženskimi kvalifikacijami. Moške se bodo začele v ponedeljek. Ekipni finali bosta v sredo in četrtek, mnogoboja pa v petek. Svetovno prvenstvo se bo v soboto in nedeljo zaključili s finali po orodjih.