Iztok Čop je eden najbolj uspešnih slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, kjer je osvojil kar štiri odličja, leta 2000 tudi naslov olimpijskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop je eden najbolj uspešnih slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, kjer je osvojil kar štiri odličja, leta 2000 tudi naslov olimpijskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO

"Želim si, da bi bila reprezentanca v Braziliji uspešna, in pri tem ji bom pomagal po svojih najboljših močeh," je dejal Čop.

Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec je navedel, da sta bila vrhunska športnika, ki sta doslej vodila olimpijski reprezentanci, zelo dobra in uspešna; to vlogo sta pred Čopom opravljala srebrni olimpijec iz Atlante Andraž Vehovar (Peking 2008) in najboljša slovenska tekačica na smučeh doslej Petra Majdič (Soči 2012).

"Obe reprezentanci sta bili zelo uspešni. Kar se tekmovalnih uspehov tiče, je to zelo malo odvisno od mene. Sam imam nekaj izkušenj z vodenjem sredozemske reprezentance, organizacija OI-ja pa bo na veliko višji ravni, tudi tekmovališča so zelo blizu drug drugemu. Uporabil bom tudi izkušnje, ki sem jih pridobil kot športnik. Vem, kaj olimpijci potrebujejo, da teče vse gladko in brez težav. Poleg tega bom skupaj s sodelavci iz OKS-ja, športniki in drugimi člani skušal vzpostaviti čim boljše vzdušje v reprezentanci, ki je eden izmed temeljev za uspeh," je dodal Čop in pojasnil, da so se z vodji reprezentanc panožnih športnih zvez že sestali in pregledali logistične in druge vsebine načrta priprav na OI prihodnje leto.

Predsednik Slovenske olimpijske akademije Miroslav Cerar, s tridesetimi medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, je bil na seji predlagan za najvišje priznanje Evropskih olimpijskih komitejev za življenjski prispevek k razvoju športa.