Iztok Čop (na fotografiji v lanskem dvojnem četvercu) bo naslednje leto nastopil na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: Simon Plestenjak
Iztok Čop (na fotografiji v lanskem dvojnem četvercu) bo naslednje leto nastopil na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: Simon Plestenjak
Veslači na SP-ju le enkrat v finalu

Bled bo naslednje leto po 22 letih spet gostil svetovno veslaško prvenstvo, za reprezentanco pa bo nastopal tudi najuspešnejši slovenski športnik po osamosvojitvi Iztok Čop. 38-letni veslač, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, je potrdil, da se že resno pripravlja na novo sezono in da bo kariero, tako kaže vsaj zdaj, najverjetneje podaljšal tudi v olimpijsko sezono 2012. Svojo pripravljenost ocenjuje kot zelo dobro: "Pred kratkim smo opravili testiranja vzdržljivosti in z rezultati sem zelo zadovoljen."

Špik ga je presenetil
Letošnja sezona pa je po mnenju Čopa treba čim prej pozabiti: "Za pozabo oziroma za vzorec, kako se ne sme delati. Na koncu je izstopal le Luka Špik, seveda pa ne smemo pozabiti na težave četverca." Čop ni pričakoval, da bo Špik, s katerim sta v Sydneyju postala olimpijska prvaka v dvojnem dvojcu, nastopil v finalu: "Tega mu pred tekmo ne bi pripisal. Očitno se je začutil v skifu in to res dobro izpeljal. Za nameček je bil najboljši takrat, ko je bilo to najbolj potrebno, in odlično izpeljal polfinale."

Kako naprej?
Samo po sebi se poraja vprašanje, ali Čop razmišlja o ponovni kombinaciji z Luko Špikom v dvojnem dvojcu, v posadki, v kateri sta osvojila vse na svetu, kar se osvojiti da. "Kar koli bomo delali, bomo morali delati z dobrimi posamezniki. Tri ali štiri dvojce ali pa od šest do osem dobrih posameznikov. Tako bi se odprlo veliko možnosti. Sam si želim, da se odprejo vrata mlajšim, da vidijo možnost za kakovostno posadko za domače prvenstvo in za olimpijske igre. Na ta način bi zgradili tudi bazo za naslednje olimpijsko obdobje."

Veslači na SP-ju le enkrat v finalu