Iztok Čop je v paru z Luko Špikom osvojil zlato olimpijsko medaljo, zdaj pa bi se rad preizkusil z Norvežanom Tuftejem. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop je v paru z Luko Špikom osvojil zlato olimpijsko medaljo, zdaj pa bi se rad preizkusil z Norvežanom Tuftejem. Foto: MMC RTV SLO

Dobrih 14 dni pred tekmo, kakršne slovensko veslanje ni gostilo že 21 let, je nekdanji olimpijski in svetovni prvak obudil zamisel izpred let, ko so ga vabili na Norveško in mu nudili celo državljanstvo, tudi takrat pa bi bil njegov partner prav Olaf Tufte. Tekmovalca sta tokrat, kot kaže, dogovorjena za skupni nastop, vprašanje je le, ali bo Čop dobil dovoljenje slovenske zveze in bosta skupaj nastopila za Slovenijo, v nasprotnem primeru Čop napoveduje nastop za Norveško.

"S Tuftejem sva se o tem pogovarjala že pred leti in zdaj je morda pravi trenutek za to. On je za, Norvežani ne delajo težav, vprašanje je samo, ali bova veslala za Slovenijo ali za Norveško. Uradno ga je treba le prijaviti v enega od klubov pri nas in za tekmo. Če ga bomo prijavili v prihodnjih dneh, bova veslala za Slovenijo, če ne, bom pač jaz veslal za Norveško," pravi Čop, ki mu je bil Tufte tudi poročna priča.

Skoraj 38-letni Čop bo odšel prihodnji teden na trening na Norveško. "Drug teden odhajam tja, da vidiva, ali čoln gre. Če nama ne bo šlo, zadeve seveda ne bo, a sva se skupaj pred leti že lepo ujela, zato mislim, da bo šlo tudi tokrat. Možnosti so velike. Vse skupaj vidim tudi v luči promocije veslanja in prijateljstva, saj gre za vrednote, ki nekaj veljajo."

Tudi za Mednarodno veslaško zvezo je to novost, da bi bila posadka sestavljena iz veslačev z različnim državljanstvom, a Čop pravi, da že ima potrditev FISE, zato ne pričakuje težav. "Imam ustno potrditev in mislim, da ne bo težav. Mislim, da mora FISA to še uradno potrditi, a gre za formalnost, saj po pravilih FISE na svetovnem pokalu lahko nastopi tudi posadka kluba, pa čeprav sta veslača iz različnih držav."