Barcolana v Tržaškem zalivu vsako leto poskrbi za krasne prizore. Foto: Reuters
Barcolana v Tržaškem zalivu vsako leto poskrbi za krasne prizore. Foto: Reuters

Na 56. izvedbi Barcolane na startu pričakujejo namreč več kot 1500 jadrnic. Rekordno število teh je Barcolana doživela ob 50. izvedbi leta 2018, ko je tržaški zaliv krasilo 2689 jadrnic.

Letošnja Barcolana se začenja ob 10.30 med Barkovljami in gradom Miramare, cilj pa bo pred velikim trgom v Trstu. Regata letos poteka pod geslom "Pozitivne energije", s katerim želijo organizatorji v času težkih družbenopolitičnih situacij spomniti na pomembnost pozitivnega pogleda na svet, ki tradicionalno spremlja ljubitelje morja, je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz zamejstva Špela Lenardič.

"Že leta poudarjamo, da smo vsi enaki, in to želimo letos še dodatno izpostaviti. Na prošnjo Mednarodne jadralne zveze smo organizirali tudi Barcolano za gibalno ovirane," je povedal športni direktor Barcolane Dean Bassi.

Vremenska napoved sicer ni najboljša, vetra ne bo v izobilju, ob napovedanem šibkem vetru gre pričakovati skrajšanje regatnega polja. Lani je v podobnih razmerah slavila italijanska jadrnica Arca z domačinom Furiem Benusijem. Član posadke je tudi Slavko Cvetkovič.

Povsem ženska posadka Hahazussa 3

Slovenske jadrnice Way of Life, ki je lani zasedla tretje mesto, tokrat ne bo na startni črti. Tako ni pričakovati, da bi se v boj za vrh v absolutni konkurenci vmešala kakšna slovenska posadka. Potegovale se bodo za prva mesta v nekaterih nižjih kategorijah. Nastopila bo tudi povsem ženska posadka Hahazussa 3, ki je v soboto zmagala na skrajšani "slovenski" regati Go To Barcolana med super maksiji, krmarka je bila štirikratna slovenska olimpijka Tina Mrak. V absolutni konkurenci je bila od Portoroža do Debelega rtiča prva posadka Generallija s krmarjem Samom Žvanom.

Zmagovalka lanske Barcolane je bila jadrnica Arca