Rajmond Debevec je osvojil že svoj tretji naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Rajmond Debevec je osvojil že svoj tretji naslov evropskega prvaka. Foto: Reuters
Boštjan Maček
Mačku se je uresničila veliak želja - uvrstil se je na olimpijske igre v Londonu. Foto: MMC RTV SLO

48-letni Debevec je v kvalifikacijah zadel 598 krogov. V velikem finalu je dosegel najboljši izid (104,8 kroga) in tekmo končal s 702,8 kroga ter se uvrstil na olimpijske igre v Londonu. Drugo mesto je zasedel Rus Artem Hadžibekov (700,5), tretje pa Belorus Sergej Martinov (700,0).

Robi Markoja je s 594 krogi zasedel 28., Željko Moičevič pa s 591 krogi 56. mesto.

Osmi nastop na olimpijskih igrah
Izkušeni strelec, ki v zadnjih letih zaradi težav z vidom ni ponovil svojih minulih dosežkov, je pred začetkom evropskega prvenstva v srbski prestolnici sicer bolj stavil na svojo paradno disciplino v trojnem položaju, olimpijsko vozovnico pa si je zagotovil že pred nedeljskim strelskim maratonom. Zanj bo to že osmi nastop na poletnih olimpijskih igrah.

Streljanje brez napake
"Čeprav z MK puško leže redkokdaj posegam v finale, sem naredil vse, kar je bilo treba in nisem storil nobene napake. Pred prihodom v Beograd je bila moja želja le olimpijska kvota, zlata kolajna je povsem presegla moja pričakovanja," je uvodoma dejal Debevec in dodal: "Ponavadi so razmišljanja o uvrstitvi na olimpijske igre le breme, tako da se s tem nisem preveč obremenjeval. Vedel sem, da bo po uvrstitvi v finale potrebno vsak strel izvesti maksimalno, kajti finalisti so bili z izjemo Čeha Vladimirja Halode zelo kakovostni in izkušeni ter zmožni posegati po kolajnah, a danes je bil moj dan."

Tretjič evropski prvak
Za Debevca je to že tretji naslov evropskega prvaka. Najboljši je bil že leta 2003 z malokalibrsko puško v trojnem položaju in štiri leta pozneje z velikokalibrsko puško prav tako v trojnem položaju. Največji uspeh je Debevec dosegel leta 2000, ko je v Sydneyju osvojil zlato medaljo v trojnem položaju. V Pekingu leta 2008 je bil bronast.

Mačku po razstreljevanju 3. mesto
Uspeh Debevca je dopolnil Boštjan Maček, ki je po razstreljevanju z olimpijskim prvakom Čehom Davidom Kosteleckyjem v trapu osvojil tretje mesto (146/124). Prekmurec, ki je pred dvema letoma na sredozemskih igrah v italijanski Pescari osvojil zlato, je izpolnil tudi normo za London.

"Finalna serija je bil zares stresna. Dobro sem začel, sredi finala pa me je zagrabila panika, padla mi je tudi zbranost. Po dveh zaporednih zgrešenih strelih sem se ponovno zbral in se uvrstil v finalu. V razstreljevanju sem se boril po najboljših močeh, zadel dva goloba, tretjega pa enostavno nisem več mogel. Dvodnevna tekma me je povsem izčrpala, zares sem utrujen. Zadovoljen sem s tretjim mestom, to je zame velik uspeh," je dejal Maček in dodal: "Moja velika želja je bila, da se uvrstim na olimpijske igre. Za to sem enostavno živel in vložil 22 let trdega dela, moji najbližji vam to lahko potrdijo."

Na napeti tekmi je zmagal Slovak Erik Varga (146/124) pred Kosteleckyjem. Nastopila sta še dva Slovenca; Ivo Kompan (114) je bil 69., Matej Žniderčič (112) pa 74. Med ekipami je slavila Češka (368) pred Rusijo (368) in Italijo (367). Slovenija je bila 17. (350).