Mitja Dragšič je bil mladinski svetovni prvak, vendar v članski konkurenci do zdaj ni dosegal tistega, kar so nekateri pričakovali. Foto: EPA
Mitja Dragšič je bil mladinski svetovni prvak, vendar v članski konkurenci do zdaj ni dosegal tistega, kar so nekateri pričakovali. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze oziroma njena ekipa se strinjata z višino sredstev, ki jih bodo dobili, treba pa je še podpisati pogodbo. Foto: EPA
Predstavili smučarsko ekipo za naslednjo zimo

Zbor panoge za alpsko smučanje je na ponedeljkovi seji v celoti potrdil izbrano vrsto, ki bo Slovenijo na tekmah najvišje ravni zastopala v prihodnji sezoni.

Presenečenj ni
Seznam alpskih reprezentanc ne prinaša večjih presenečenj. Odgovorni se tako niso odločili za večje reze. Alpski zbor je na seznam uvrstil tudi Katarino Lavtar, Saro Globočnik, Gašperja Markiča in dobitnika bronaste kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva Boštjana Klineta. V potrjenem svežnju je tudi Mitja Dragšič, ki se je kljub slabši sezoni odločil za nadaljevanje, vendar je bil v izbrano vrsto uvrščen s posebnim statusom.

Glebov želi nastopati za Rusijo
Tako si bo moral sam plačevati program, ob dobrih uvrstitvah, torej če bo sezono končal med trideseterico v svetovnem pokalu, pa mu bodo povrnili denarni vložek. V ekipi za svetovni pokal ni poškodovanega Aleka Glebova, ki ima možnost prestopiti v rusko reprezentanco in bi rad za to državo nastopil na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Alpski zbor ga podpira v njegovih načrtih, njegov predlog pa mora dokončno potrditi še izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije.

Težave v ženski reprezentanci
S precejšnjimi težavami se spopadajo v ženski ekipi. Popolnoma zdrave so samo tri tekmovalke, pri preostalih pa se bodo odločali glede na napredek in pripravljenost za delo. Zaradi preozkega nabora so se odločili, da bodo dali priložnost čim več tekmovalkam.

Verdnik bo predsednik strokovnega sveta
Podporo je doživela tudi trenerska ekipa, ki jo je predlagal novi predsednik alpskega odbora in zbora Jure Košir. Največja sprememba, ki jo je Košir omenil že takoj po imenovanju, se nanaša na funkcijo predsednika strokovnega sveta. To nalogo je prevzel Miha Verdnik, ki bo koordiniral delo ekip kot vodja alpskih disciplin. Z novim vodstvom, ki je napovedalo racionalizacijo stroškov in učinkovitejšo delovanje organizacije, sta bili namreč odpravljeni funkciji glavnih trenerjev ženske in moške ekipe.

Schaffer ostaja
V moški trenerski ekipi ostaja avstrijski strokovnjak za hitre discipline Burkhard Schaffer, tehnične discipline pa bo vodil Pavli Čebulj. V ženski ekipi bo za hitre discipline zadolžen Gregor Šparovec, za tehnične pa Jernej Koblar.

Z Mazejevo pogodba še ni bila podpisana
Novo vodstvo je posebno pozornost namenilo tudi urejanju statusa najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze. V okviru Smučarske zveze Slovenije so ustanovili poseben razred šampionov, vanj ob najboljši smučarski tekačici Petri Majdič sodi tudi Mazejeva in je upravičena do posebnih pogojev. Košir je osebno pričakoval, da bodo s slovensko prvakinjo že prej podpisali pogodbo, vendar se to še ni zgodilo. "Mazejeva se strinja z višino sredstev, zdaj se usklajujemo še o nekaterih manjših podrobnostih pogodbe in pričakujem, da bomo že kmalu podpisali pogodbo," je napovedal Košir.

Ustanovili so razred šampionov
"Smučarska zveza Slovenije je letos sprejela sklep, da se ustanovi poseben razred prvakov, šampionov ... Tina izpolnjuje te pogoje. Zato so ji na voljo posebni pogoji, to je ustanovitev individualne ekipe, pri kateri so njeni trenerji financirani prek programa panoge. Na voljo ji je tudi delno poplačilo sredstev priprav. O tem mislim, da je bilo precej usklajevanja. Pogodba žal še ni podpisana. Glavna pogajalca sta predsednik SZS-ja Tomaž Lovše in Tina in pričakujem, da bo do podpisa pogodbe prišlo čim prej," je še dodal Košir.

Do posebnega šampionskega statusa so upravičeni tekmovalci, ki osvojijo odličja na največjih tekmovanjih, olimpijsko kolajno ali kolajno na svetovnem prvenstvu. Poleg Tine Maze bo šampionskega statusa med drugimi deležna smučarska tekačica Petra Majdič.

Proračun bo precej višji
Alpski zbor se je seznanil z okvirnim finančnim načrtom. Pogodbe še niso sklenjene, zato so se odločili, da ga bodo potrjevali pozneje, predvidoma konec junija. Košir je optimističen glede višine sredstev. Že v kratkem načrtujejo podpis pogodb s tremi novimi pokrovitelji alpskih disciplin, na podlagi tega napovedujejo znatno povišanje proračuna, kar za 300.000 evrov, skupno pa naj bi proračun alpskih disciplin znašal 1,8 milijona evrov.

Denar se bo našel tudi za mlade
"Sredstva bodo namenjena programom, ne pa režiji. V tem času nam je celo uspelo zmanjšati število zaposlenih v administraciji. Več sredstev pa bo deležen tudi mladinski pogon, saj je na mladih prihodnost," je še dejal Košir. Ob zadostnih sredstvih bo tudi odpadla potreba po sofinanciranju, čeprav tak način predstavlja dodatno motivacijo za delo tekmovalcev, meni Košir.

Alpski zbor je obravnaval tudi načrte alpskih reprezentanc. Predsednik programskega sveta Miha Verdnik je poudaril, da bodo vse programe dokončno določili po opravljenih prvih treningih tekmovalcev.


Reprezentančni seznam
Moška reprezentanca:
- tehnični disciplini:

Mitja Valenčič
Aleš Gorza
Bernard Vajdič
Matic Skube
Janez Jazbec
Miha Kürner
Mitja Dragšič (poseben status)

- hitri disciplini:
Andrej Šporn
Andrej Jerman
Rok Perko
Andrej Križaj
Gašper Markič
Boštjan Kline


Ženska reprezentanca:
Tina Maze (samostojen program)
Maruša Ferk
Mateja Robnik
Ana Drev
Katja Jazbec
Nina Katarina Mihovilovič
Vanja Brodnik
Katarina Lavtar
Sara Globočnik
Ilka Štuhec

Trenerske ekipe, moški:
- hitri disciplini: Burkhard Schaffer
- tehnični disciplini: Pavli Čebulj
- ekipa evropskega pokala: Roman Rozman
- program FIS in MSP: Mitja Kunc

Ženske:
- hitri disciplini: Gregor Šparovec
- tehnični disciplini: Jernej Koblar
- povezovalec programa/koordinator ženskih ekip: Jože Gazvoda
- trener B-ekipe: Denis Šteharnik
- trener ekipe za evropski pokal: Brane Čeferin

Predsednik strokovnega sveta/vodja alpskih disciplin: Miha Verdnik

Predstavili smučarsko ekipo za naslednjo zimo