Ana Velenšek (druga z desne) je prišla do uspeha kariere. Foto: Reuters
Ana Velenšek (druga z desne) je prišla do uspeha kariere. Foto: Reuters
Megumi Tačimoto in Lucija Polavder
Slovenska reprezentanca v judu je na vseh evropskih prvenstvih od leta 2002 naprej osvojila medalje. Foto: Reuters
Uspešen dan za judoiste

Komaj 19-letna Velenškova je v kategoriji do 78 kg do brona prišla v velikem slogu, saj je z "iponom" 25 sekund pred koncem ugnala branilko naslova Joojevo. Velenškova je na poti do finala ugnala Italijanko Assunto Galeone in Portugalko Yahimo Ramirez, nato pa klonila proti Francozinji Audrey Tcheumeo. V 1. krogu repesaža je bila Slovenka boljša od Španke Raquel Prieto Madrigal.

Trdo delo je poplačano
"Zelo sem vesela, saj sem res trdo delala za ta uspeh. Potem ko uvodne borbe niso stekle, kot bi morale, saj nisem dala vsega od sebe, je proti koncu že bilo bolje. Trenirali smo res veliko, tudi zdaj pa počitka ne bo," je po prvem odličju v članski konkurenci dejala 19-letna Velenškova, nekdanja košarkarica, ki se ji je s to kolajno odprla pot do uvrstitve na olimpijske igre.

160-kilogramska Poljakinja padla
Polavderjeva, ki je branila zlato, se je pogumno zoperstavila 160-kilogramski Sadkowski in jo z dvema vazarijema spravil na kolena. "Luca" je pred tem dobila obračuna z Italijanko Lucio Tangorre in Francozinjo Ketty Mathe, nato pa je klonila v polfinalu proti Rusinji Jeleni Ivaščenko.

"Luca" zmagala za očetov 'abraham'
"Kolajna mi zelo veliko pomeni, saj sem si pred prvenstvom dejala, da jo bom skušala osvojiti za očeta Luko, ki te dni praznuje 'abrahama', tako da je to moje darilo zanj. To je že moje šesto odličje, peto bronasto na evropskih prvenstvih. Zadnja borba je bila zelo težka, saj se s Poljakinjo dobro poznava, ena za drugo veva, kaj delava, trener Marjan Fabjan pa mi je dal pomembne napotke, tako da mi je uspelo zmagati," je dejala Polavderjeva, ki si zdaj najbolj želi pehtranovo potico.

Za Ceraja usoden Ukrajinec
Matjaž Ceraj je v kategoriji nad 100 kg osvojil deveto mesto. V 1. krogu je premagal Bosanca Dražena Subotića, nato pa je izgubil z Ukrajincem Stanislavom Bondarenkom. "Nič nisem mogel. Vem, da lahko take nasprotnike premagujem. V prvi borbi je še nekako šlo, potem pa več ne. Na parterju se sploh nisem mogel braniti. Ko sva z nasprotnikom še stala, sem lahko odbijal napade, na tleh več ne. Kot kaže, bom res moral strogo počivati, saj se poškodba že predolgo vleče. Škoda, zdaj se v bistvu vse začne, moral bi tudi v Baku, ampak ga bom najverjetneje raje izpustil," pa je povedal Ceraj.

Prvenstvo se bo v nedeljo končalo z ekipno tekmo, kjer pa Slovenija nima svojih predstavnikov.

Uspešen dan za judoiste