V sredo so navijači lepo napolnili malo tivolsko dvorano. Najbolj glasni so bili Novomeščani. Foto: Drago Perko
V sredo so navijači lepo napolnili malo tivolsko dvorano. Najbolj glasni so bili Novomeščani. Foto: Drago Perko
Zoran Janković, Danilo Türk in Vojko Korošec
Zoran Janković in Danilo Türk sta v družbi Vojka Korošca spremljala zanimive boje na parketu. Foto: Drago Perko
Gimnazija Šentvid - Šolski center Celje
Šentvidčani so slavili na košarkarski poslastici. Foto: Drago Perko
Plesna skupina Gimnazije Šentvid
Najboljšo plesno skupino imajo na Gimnaziji Šentvid.
Dvorana Tivoli je bila oba dni lepo polna. Foto: Drago Perko
ŠKL nogomet
Na obeh finalnih nogometnih tekmah smo videli kazenske strele. Foto: Drago Perko
OŠ Louisa Adamiča Grosuplje
Košarkarji Osnovne šole Louisa Adamiča iz Grosuplja so bili najboljši. Foto: Drago Perko
OŠ Kanal-OŠ Šempeter
Med odbojkarji so navdušili osnovnošolci iz Šempetra v Savinjski dolini. Foto: Drago Perko
Po koncu tekmovanj so podelili tudi prehodne pokale. Foto: Drago Perko

V torek so se za prestižne naslove pomerili osnovošolci, v sredo pa še srednješolci. Letos so bili prvič na sporedu vsi športi v Tivoliju, prvič tudi nogomet. Košarka, plesne in akrobatske skupine so že "železni repertoar" ŠKL-ja, saj so na sporedu že od prve sezone, odbojka pa je bila na sporedu petič. Tivoli je obiskal tudi slovenski predsednik Danilo Türk, prisoten je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Za izjemen razvoj je najzaslužnejši strogi vodja zavoda ŠKL in oče tega tekmovanja Vojko Korošec. Okoli sebe je zbral zelo marljivo ekipo. Dvodnevno prireditev sta domisleno povezovala voditelja televizijske oddaje ŠKL Gašper Papež in prikupna Sara Ašanin Gole.

ŠKL je vedno bolj priznano in spoštovano tekmovanje, ki v svet košarke iztreli marsikaterega košarkarja. V preteklosti so to bili Primož Brezec, Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Sani Bečirovič in mnogi drugi, prihajajo pa mladi rodovi, ki bodo krojili vrhunsko košarko.

Šentvidčani s trojkami do naslova
Vrhunec dvodnevnega tekmovanja je bil košarkarski finale srednješolcev, kjer je Gimnazija Šentvid premagala Šolski center Celje s 66:59. Za Celjane igra kar nekaj košarkarjev iz članske ekipe Zlatoroga (Mitja Nikolič, Simo Atanackovič, Jaka Brodnik, ki pa ni igral zaradi poškodbe). Izjemno napeto srečanje so Šentvidčani v svoj prid odločili šele v zadnji četrtini z manjšo serijo. Ljubljanski srednješolci so bili odlični pri metu izza črte, blestela sta Jaka Zagorc (izbran je bil za najboljšega igralca tekme) in Robert Urbančič.

Baričeva razred zase
Pri košarkaricah so po pričakovanju gladko slavile Celjanke, ki so s 56:35 odpravile Gimnazijo Kranj. Neustavljiva je bila Nika Barič, ki je pri 17 letih verjetno najboljša igralka v Sloveniji. Celjanke so osvojile četrti zaporedni in skupno šesti naslov prvakinj.

Najboljši velenjski odbojkarji in mariborske odbojkarje
Na srednješolskem finalnem dnevu so se pred bučnimi navijači prvi predstavili odbojkarji. Zmagovalci zadnjih dveh sezon iz Šolskega centra Novo Mesto so se srečali z odbojkarji Šolskega centra Velenje, ki so novinci v letošnjem tekmovanju. Na tribunah so imeli veliko premoč Novomeščani, na parketu pa so bili presenetljivo močnejši Velenjčani. S pogumno igro so razorožili branilce naslova (59:54).

V tretjem zaporednem finalu so svoj prvi naslov lovile odbojkarice I. Gimnazije v Celju. Na drugi strani mreže so stale odlične odbojkarice II. gimnazije Maribor, ki imajo z osvajanji naslovov že veliko izkušenj. Naslov prvakinj so namreč osvojile v prvih dveh sezonah ŠKL odbojke. Že v prvem nizu so si priigrale lepo prednost in tekmo mirno in brez težav pripeljale do končne zmage 69:50.

Celjani po "loeteriji" do naslova
Dvoboj za naslov nogometnih prvakov med Poslovno komercialno šolo Celje in Gimnazijo Ptuj se razpletel po izvajanju kazenskih strelov. Po neodločenem izidu 3:3 so imeli več poguma in sreče Celjani (8:7), ki so v drugem poskusu le veselili naslova prvakov ŠKL nogometa.

V revijalni košarkarski tekmi tekmi so se predstavili zabavali znani Slovenci. Bogato znanje so prikazali Dušan Hauptman, Slavko Kotnik, Saša Dončič, spretnosti z žogo pa sta dokazala tudi Rene Mlekuž in Esad Babačić.

Kanalci niso ubranili naslova
Uvod v finalni spektakel 15. sezone ŠKL je v torek pripadel osnovnošolcem. Najprej so se pomerili odbojkarji osnovnih šol Kanal in Šempeter v Savinjski dolini. Najboljši odbojkarski osnovnošolski ekipi zadnjih dveh sezon sta se v finalu srečali drugo leto zapored. Lani so se svojega prvega naslova veselili Kanalci, zato so bili osnovnošolci iz Šempetra letos trdno odločeni, da se jim oddolžijo. V odlični odbojkarski predstavi jim je uspelo. Po izenačenem prvem nizu so v nadaljevanju prevzeli pobudo in zmagali s 67:56. Igrajo tri nize, ki trajajo po 15 minut.

Drama v nogometnem finalu
Osnovnošolski nogometni finalni obračun je postregel s pravo dramo. V sosedskem dvoboju med osnovnima šolama Lenart in Voličina so zmagovalca odločali kazenski streli. Po rednem delu se je tekma končala z remijem (2:2). Osnovnošolci iz Voličine so izenačujoči gol zabili minuto pred koncem tekme in se odločno podali v nogometno loterijo. Psihološko prednost so prenesli v izvajanje kazenskih strelov, kjer so po dodatnem izvajanju slavili s 7:6 in se veselili prvega naslova prvakov ŠKL nogometa.

Na revijalni nogometni tekmi znanih Slovencev so svoje znanje prikazali pevci Zlatko, Fredi Miler in Marjan Novina, nekdanji hokejist Tomaž Vnuk in zlati nogometni slovenskih reprezentant Marko Simeunović.

Košarkarji iz Grosuplja so bili znova razred zase
Za konec torkovega sporeda so na parket Tivolija stopili še košarkarji. Še petič zapored so v finalu zaigrali učenci in učenke Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, ki so naskakovali drugi naslov prvakov. Na drugi strani igrišča so jim stali vrstniki iz I. osnovne šole Rogaška Slatina, ki so jih ugnali v sezoni 2005/06. Grosupeljčani, ki so imeli izjemno podporo s tribun, so bili zato še bolj motivirani. Skozi celotno tekmo so bili boljši tekmec in že ob polčasu vodili z 20:7. V nadaljevanju so brez težav zadržali prednost (43:27). Pri dekletih, ki so igrala v prvi in tretji četrtini, je blestela Anja Valentinčič (OŠ Louisa Adamiča Grosuplje), pri fantih pa je bil za najboljšega izbran Amadej Brezinščak (I. osnovna šola Rogaška Slatina).

Priznanja tudi plesalkam in akrobatom
V Tivoliju so svoja finalna tekmovanja imele tudi plesne, navijaške in akrobatske skupine. Med plesalkami so bile najboljše Pike iz Osnovne šole Pivka, druge so bile Valentinke in tretje Kokice. Prevlado med navijaškimi skupinami so potrdile Cvetke iz Osnovne šole Škofja Loka, naslov iz kategorij akrobatskih skupin pa so osvojili Bobri iz Osnovne šole Dobrova. Drugi so bili Škofjeločani, tretji pa Sežanci.

Finale osnovnih šol:
Odbojka:
OŠ Kanal - OŠ Šempeter v Savinjski dolini 56:67

Nogomet:
OŠ Lenart - OŠ Voličina 6:7 po kazenskih strelih (2:2)

Košarka:
OŠ Louisa Adamiča Grosuplje - I. OŠ Rogaška Slatina 43:27


Finale srednjih šol:
Odbojka, fantje:

Šolski center Velenje - Šolski center Novo mesto 59:54

Odbojka, dekleta:
I. gimnazija v Celju - II. gimnazija Maribor 50:69

Nogomet:
Poslovno-komercialna šola Celje - Gimnazija Ptuj 8:7 po kazenskih strelih (3:3)

Košarka, dekleta:
Gimnazija Kranj - I. gimnazija v Celju 35:56

Košarka, fantje:
Gimnazija Šentvid - Šolski center Celje 66:59