Najpomembnejši izid Andrewa Kocherja je 29. mesto iz finala svetovnega pokala v preskakovanju ovir v Parizu leta 2018. Foto: EPA
Najpomembnejši izid Andrewa Kocherja je 29. mesto iz finala svetovnega pokala v preskakovanju ovir v Parizu leta 2018. Foto: EPA

Disciplinska komisija Mednarodne konjeniške zveze (FEI) je po slabem letu sklenila postopek prvega elektronskega dopinga v konjeništvu. 29. junija 2020 je komisija FEI-ja dobila prijavo, da Američan Andrew Kocher na tekmovanjih v preskakovanju ovir uporablja električne ostroge, s čimer je na prepovedan način spodbujal konje k pravočasnim in dovolj visokim skokom.

Električni šok ‒ zloraba konja
Predpisi FEI-ja določajo, da izpostavljanje konja kakršnim koli električnim šokom velja za zlorabo.

Oktobra lani je bil Kocher začasno suspendiran, zdaj pa je tribunal FEI-ja izrekel ostro kazen, potem ko so sklenili, da je dovolj dokazov za prepovedano uporabo električnih ostrog med junijem 2018 in novembrom 2019. Iz tega obdobja so Kocherju, ki je že tretja generacija te rodbine v preskakovanju ovir, črtali izide vseh osmih tekmovanj, na katerih je sodeloval.

Na tekme niti kot gledalec ali kot lastnik konj
Naslednjih 10 let se 38-letnik s Floride ne sme udeležiti niti kot tekmovalec niti kot gledalec nobenega uradnega tekmovanja, ki sodi pod okrilje mednarodne ali ameriške zveze. Prav tako ne more pošiljati svojih konjev na tekmovanja, kar je velik udarec, saj ima družina Kocher lasten hlev, kjer vzrejajo konje za tekmovanja v preskakovanju ovir.

Za nameček mora izključeni konjenik plačati še 10 tisoč švicarskih frankov globe in 7.500 frankov stroškov procesa. Kocher ima zdaj 21 dni časa za pritožbo, nato pa lahko gre s primerom še na športno razsodišče v Lozani.