Lucija Polavder je lani v finalu kategorije nad 78 kg presenetljivo hitro ugnala Rusinjo Teo Donguzašvili. Zlato medaljo ji je na koncu podelil sam ruski premier Vladimir Putin, sicer tudi sam navdušen judoist. Foto: EPA
Lucija Polavder je lani v finalu kategorije nad 78 kg presenetljivo hitro ugnala Rusinjo Teo Donguzašvili. Zlato medaljo ji je na koncu podelil sam ruski premier Vladimir Putin, sicer tudi sam navdušen judoist. Foto: EPA
Roki Drakšič
Roki Drakšič velja za najmočnejše slovensko orožje v moški konkurenci. Foto: STA
Raša Sraka Vuković
Raša Sraka Vuković je na septembrskem svetovnem prvenstvu v Tokiu v kategoriji do 70 kg osvojila bronasto medaljo. Foto: EPA

V Carigrad bo odpotovalo deset slovenskih predstavnikov in predstavnic, prvi, lahkokategorniki, ki bodo tudi prvi nastopili, potujejo v Turčijo v torek, preostali v sredo. Slovenske barve bodo v velemestu ob Bosporski ožini branili Petra Nareks, Vesna Đukić, Urška Žolnir, Tina Trstenjak, Raša Sraka Vuković, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Matjaž Trbovc, Rok Drakšič in Matjaž Ceraj.

Lani do kar štirih kolajn EP-ja
Slovenska judoistična reprezentanca se je s prvenstev stare celine zadnje desetletje zmeraj vračala s kolajnami. Lani na Dunaju je slovenski judo s štirimi kolajnami po zaslugi Roka Drakšiča, Vlore Beđeti, Raše Sraka Vuković in Lucije Polavder vknjižil nov mejnik za to športno panogo.

Predvsem Polavderjeva, ki je lani osvojila naslov evropske prvakinje, bo letos glavno orožje slovenske ekipe skupaj s kolegicami iz celjskega kluba Sankaku. Raša Sraka Vuković je na septembrskem svetovnem prvenstvu v Tokiu osvojila bron in bo prav tako med favoritinjami, čeprav vsi skupaj opozarjajo, da evropsko prvenstvo ni vrhunec sezone in da se bodo točke za kvoto olimpijskih iger resno začele zbirati šele po tem tekmovanju.

Niz se je začel v Mariboru
Sicer slovenski judoisti na evropskih prvenstvih osvajajo odličja že skoraj desetletje. Od evropskega prvenstva v Mariboru 2002, ko se je pravljica s kolajnama Raše Sraka Vuković in Petre Nareks začela, so se športniki "mehke poti" s prvenstev stare celine domov vračali z vsaj enim odličjem.

Evropsko prvenstvo je zadnje tekmovanje, kjer točke za kvoto olimpijskih iger še štejejo zgolj polovično, že na naslednjih tekmah svetovnega pokala, grand slamov in velikih nagrad pa bodo te točke stoodstotne.

Četrtek:
- ženske:
do 48 kg
do 52 kg (Petra Nareks)
do 57 kg (Vesna Đukić)
- moški:
do 60 kg (Matjaž Trbovc)
do 66 kg (Rok Drakšič)

Petek:
- ženske:
do 63 kg (Urška Žolnir in Tina Trstenjak)
do 70 kg (Raša Sraka Vuković)
- moški:
do 73 kg
do 81 kg

Sobota:
- ženske:
do 78 kg (Ana Velenšek)
nad 78 kg (Lucija Polavder)
- moški:
do 90 kg
do 100 kg
nad 100 kg (Matjaž Ceraj)

V nedeljo je na sporedu ekipno tekmovanja, na katerem pa Slovenija ne bo nastopila.