Luka Potočar. Foto: Reuters
Luka Potočar. Foto: Reuters

Za 22-letnega Jeseničana je to druga najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih v tej disciplini, potem ko je pred dvema letoma v Münchnu osvojil srebrno kolajno.

"Težko primerjam to tekmo s tisto v Münchnu. Glava je bila danes drugače nastavljena kot takrat. V zadnjem mesecu sem dal preveč skozi, da bi lahko bila moja forma tako dobra kot takrat. Tista sezona je bila nekaj posebnega, res mi je šlo, letos pa mi ne gre in ne gre, zato sem lahko s tem izidom zadovoljen," je dejal Potočar.

Na olimpijskih igrah 16. v kombinaciji je imel ogromno težav že pri nekaj začetnih prijemih. Tudi v nadaljevanju se v smeri ni znašel najbolje, a je vseeno nadaljeval pot proti vrhu.

Za slovenskega plezalca, sicer zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2022, so se težave nadaljevale tudi sredi smeri, ko je precej otresal boleče roke. Vseeno se je vzpenjal, a mu je po začetnih težavah zmanjkovalo tudi časa. Iz smeri je padel pri oprimku 37+.

"Podobno je bilo kot v polfinalu. Kljub napaki na začetku in še dveh zdrsih pozneje v smeri, sem dal vse od sebe. Zagotovo bi šlo dlje, če ne bi bilo dveh zdrsov. Stopničke so bile zelo blizu in dosegljive," je povedal.

Potočar, ki je bil v kvalifikacijah 12., v polfinalu pa tretji, se je prvič po skoraj natanko letu dni in domači tekmi svetovnega pokala v Kopru uvrstil v finale.

V njem je v hrbet gledal Švicarju Lehmannu (45+), prvaku na balvanih in tokrat srebrnemu Francozu Samu Avezouju (43+), bronastemu Špancu Guillermu Peinadu Franganillu (39+) in četrtouvrščenemu Švicarju Jonasu Utelliju (37+).

Sara Čopar. Foto: www.alesfevzer.com
Sara Čopar. Foto: www.alesfevzer.com

Sara Čopar blizu stopničk

Pri dekletih je Sara Čopar zasedla četrto mesto. Za plezalko iz Laškega to po petih naslovih mladinske svetovne prvakinje v več kategorijah predstavlja uspeh kariere med članicami. Naslov prvakinje je pripadel Italijanki Lauri Rogora, ki je priplezala do vrha smeri.

Sprva je imela nekaj sreče v sredini smeri, a je tudi z nasmeškom na obrazu rešila težave z oprijemom noge in se podala naprej v smeri. Spodletelo ji je pri skoku do 36. oprimka, dosegla je oprimek 35+.

19-letna Čopar je imela v kvalifikacijah šele 15. izid, v polfinalu pa je priplezala do tretjega mesta.

Srebrno medaljo je osvojila Ukrajinka Jevgenija Kazbekova (39+), bronasto pa Nizozemka Lynn van der Meer (38+).

"Nehvaležno četrto mesto, res so bile blizu stopničke. Vseeno sem zadovoljna z izidom, še bolj pa s plezanjem. Dobro sem se borila, pokazala sem, kar znam. Finalna smer je bila kar zahtevna, ves čas si moral biti osredotočen, veliko se je dogajalo, a bila mi je všeč," je razložila Čopar.

Lana Skušek je bila osma (25+), zadnja med finalistkami.

Anže Peharc. Foto: EPA
Anže Peharc. Foto: EPA

Peharc četrti na balvanih, Debevec šesta

V petek je bil na balvanih četrti tudi Anže Peharc, šesta pa je bila v tej disciplini Katja Debevec. Pri dekletih je Naile Meignan iz Francije na evropskem prestolu nasledila slovensko šampionko Janjo Garnbret, pri moških je zmago slavil Francoz Sam Avezou.

Peharc ni ponovil dosežka s prvenstva stare celine leta 2017, ko je bil tretji. Za kolajno mu je malo zmanjkalo. V finalu je od štirih osvojil vrhove dveh balvanskih smeri. Prvi in četrti balvan sta kljub trudu ostala nerešljiva uganka za 27-letnega Tržičana.

Avezou je zmagal z dvema vrhovoma in dvema conama, na drugem in tretjem mestu sta bila Britanca Maximillian Milne in Dayan Akhtar, ki sta imela tudi dva vrhova in dve coni, a v več poskusih.

Peharc je bil najboljši v kvalifikacijah s štirimi osvojenimi vrhovi od petih, v polfinalu pa sedmi. Drugi slovenski polfinalist Timotej Romšak je zasedel 20. mesto.

Debevec se je v finale uvrstila s tretjim dosežkom polfinala, v kvalifikacijah je bila 17. V finalu se ji v boju za vsaj tretje mesto ni izšlo. En osvojeni vrh in dve coni sta zadoščali za šesto mesto.

Za francosko zmagoslavje je navdušila 20-letna Meignan s tremi vrhovi in cono, Ayala Kerem iz Izraela je osvojila srebro, bron je pripadel še eni Francozinji Agathe Calliet. Srebrna in bronasta sta imeli prav tako po tri vrhove in cono, a v več poskusih.
Sara Čopar je tekmovanje končala v polfinalu na 11. mestu, Lucija Tarkuš pa na 13.

V nedeljo bosta še tekmi v kombinaciji balvanov in težavnosti.