Graeme McDowell je poskrbel za veliko navdušenje v Newportu. Foto: EPA
Graeme McDowell je poskrbel za veliko navdušenje v Newportu. Foto: EPA
Tiger Woods
Tiger Woods je zadnji dan zanesljivo osvojil točko za ZDA. Foto: EPA

Uspešnejši je bil od Američana Hunterja Mahana. Evropa je na koncu slavila s 14,5:13,5 točke. Evropejci so imeli pred zadnjim dnem, ko je bilo na sporedu 12 posamičnih dvobojev, tri točke prednosti, a so si zmago zagotovili šele v zadnjem dvoboju.

Prvič konec na ponedeljek
Tekmovanje se je prvič v zgodovini končalo v ponedeljek, najprej je Anglež Lee Westwood izgubil proti Stevu Strickerju, nato sta Severni Irec Rory McIlroy in Stewart Cink igrala neodločeno, Anglež Luke Donald je ugnal Jima Furyka, Nemec Martin Kaymer je klonil pred Dustinom Johnsonom, Anglež Ian Poulter je bil boljši od Matta Kucharja, njegov rojak Ross Fisher pa je izgubil proti Jeffu Overtonu.

Španec Miguel Angel Jimenez je nato odpravil Bubbo Watsona, Italijan Francesco Molinari je moral priznati premoč Tigerju Woodsu, njegov brat Edoardo Molinari pa je igral neodločeno z Rickiejem Fowlerjem. Šved Peter Hanson je izgubil proti Philu Mickelsonu, zadnji dve zmagi za Evropo pa sta prispevala Irca Padraig Harrington proti Zachu Johnsonu in Severni Irec McDowell proti Mahanu.

McDowell v ključnih trenutkih ni odpovedal
Prav dvoboj McDowella in Mahana so ljubitelji golfa najbolj pričakovali, saj je bilo kmalu jasno, da bo prav njun obračun odločil letošnjega zmagovalca. Američani so namreč pred tem osvojili sedem od mogočih 12 točk, s čimer so izid v točkah izenačili na 13,5:13,5. Do ubranitve naslova jim je tako manjkalo le pol točke, Evropi pa za končni uspeh točka, ki bi jo dobili z zmago v tem dvoboju.

Breme je padlo na ramena McDowella in Mahana. Bolje je začel Severni Irec, ki je bil ves čas v ospredju, toda po "birdieju" na 15. luknji se je Američan približal. A predstavnik stare celine je takoj odgovoril in spet povišal prednost, z neodločeno 17. luknjo pa je postalo jasno, da je Evropa še 12. dobila pokal v svoje roke (enkrat so ga obdržali, potem ko so igrali neodločeno z ZDA).

"To je največji uspeh kariere. Neverjetno! Več ne bi mogel doseči, res sem neverjetno srečen," je vzhičeni McDowell povedal po turnirju v Celtic Manorju, ki so ga zaznamovale številne prekinitve zaradi dežja in drugih vremenskih nevšečnosti.

Ryderjev pokal se igra vsaki dve leti in je v zadnjih desetletjih postal izjemno čaščen ter tekmovalen. Do leta 1979 sta se za pokal potegovali le Anglija in Irska na eni strani ter ZDA na drugi, zaradi premoči Američanov pa so se jim tedaj priključili tudi igralci iz ostalih evropskih držav. Za vsakega golfista je uvrstitev med dvanajsterico igralcev, ki jih določita kapetana, velika čast. Letos je evropsko ekipo izbral Škot Colin Montgomerie, ameriško pa Corey Pavin.