Peterica najboljših plezalcev in alpinistov na podelitvi v Domžalah: Mina Markovič, Domen Škofic, Nejc Marčič, Tina Di Batista in Luka Stražar. Foto: Miro Štebe
Peterica najboljših plezalcev in alpinistov na podelitvi v Domžalah: Mina Markovič, Domen Škofic, Nejc Marčič, Tina Di Batista in Luka Stražar. Foto: Miro Štebe
Nejc Marčič
Nejc Marčič je v navezi z Lukom Stražarjem v odpravi Janak 2012 novembra preplezal prvenstveno smer na himalajskega sedemtisočaka Janak. Foto: Miro Štebe
Podelili priznanja najboljšim alpinistom

V pozdravnem govoru je predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik med drugim poudaril, da je vesel, da mladi rod nadaljuje vrhunske dosežke svojih predhodnikov in da so s svojimi podvigi izjemni glasniki Slovenije, pa tudi slovenskega alpinizma in plezanja. Zbrane je tudi povabil na številne dogodke, ki bodo pripravljeni ob letošnji 120-letnici slovenske planinske organizacije, ki bodo tudi nova možnost za promocijo planinstva in plezanja na Slovenskem.

Slovenski alpinisti in plezalci v svetovnem vrhu
Strokovna žirija, ki je ocenjevala lanske dosežke, je imela vsaj na področju izbora najboljših alpinističnih dosežkov izjemno zahtevno delo, ob tem pa poudarjajo, da so bili glavni kriteriji za izbor vrhunskost, prvenstvo, ideja in izbira cilja, drznost in način opravljenega vzpona. Hoteli so poudariti predvsem sodelovanje, klasične alpinistične vrednote, in ne zgolj visokih ocen in popularnosti. Poudarjajo, da izbor ni absoluten, da pa so se po svojih močeh trudili, da so dosegli najboljši približek.

Priznanja za najboljše dosežke na področju alpinizma so tako dobili: naveza Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO Radovljica), ki sta predstavnika mlade generacije, ob številnih vrhunskih vzponih pozimi in poleti v domačih gorah pa sta se izkazala še zlasti na odpravah v najvišja gorstva sveta. Najodmevnejši dosežek je bil njun prvenstveni vzpon prek zahodne stene Janaka v Himalaji.

Naziv najuspešnejše alpinistke pretekle sezone je pripadel Tini Di Batisti, ki se po rojstvu hčerke spet vrača med najboljše alpiniste svetovnega ranga. Je ena najbolj vsestranskih alpinistk, ne samo v Sloveniji, temveč tudi po svetu. Težke skalne proste ponovitve, težki zimski vzponi in vrhunski vzponi na odpravah so Tinina stalnica. V letu 2012 so bili še zlasti odmevni njeni vzponi v pogorju Pamirja.

Nagrade za posebne dosežke so prejeli Andrej Grmovšek (AO Kozjak), Luka Kranjc (AO Celje – Matica), Luka Lindič (AO Celje – Matica), Urban Novak (AO Kamnik) in Nastja Davidova (AO Ljubljana – Matica), priznanje za najperspektivnejšega alpinista pa je dobil Tadej Krišelj (AO Kamnik).

Na Komisiji za alpinizem ob vrhunskih dosežkih alpinistov v svetovnih gorstvih, pa tudi v domačih gorah poudarjajo, da je še zlasti spodbudno, da so glavno vlogo na tem področju prevzeli člani mlade generacije alpinistov, ki so povsem v toku sodobnih svetovnih alpinističnih smernic in za svoje vzpone prejemajo tudi najprestižnejša svetovna priznanja.

Markovičeva ubranila naslov zmagovalke svetovnega pokala
Tudi za športne plezalce je bila pretekla sezona nadvse uspešna. Nini Markovič je uspelo tisto, kar je doslej le redkim. Ubranila je naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, pri plezanju v balvanih pa je osvojila četrto mesto. Prav na zadnji tekmi ji je poškodba verjetno preprečila, da bi v skupnem seštevku stala na stopničkah tudi v tej disciplini. Poleg nje je na zmagovalnih stopničkah trikrat stala tudi Maja Vidmar.

V moški konkurenci pa so lani prišli do izraza predvsem mlajši tekmovalci, med katerimi je še zlasti treba omeniti lanskega evropskega mladinskega prvaka Domna Škofica. Ni bilo dvoma, da si naslova najuspešnejše športne plezalke in športnega plezalca zaslužita prav Nina Markovič in Domen Škofic, priznanje za vrhunske dosežke na tekmovanjih pa je dobila Maja Vidmar. Priznanja perspektivnih športnih plezalcev za dosežke na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu, v evropskem mladinskem pokalu in za vzpone v naravnih plezališčih pa so dobili: Martin Bergant, Sergej Epih, Anže Peharc, Jure Raztresen, Tim Unuk in Gregor Vezonik. Tokrat prvič sta priznanja prejela tudi trener Mine Markovič Roman Krajnik in trener Domna Škofica Uroš Grilc.

Ob podelitvi priznanj so tudi opozorili, da so naši alpinisti in plezalci s svojimi vzponi dokazali, da je kljub kriznim časom mogoče premagovati velike prepreke z neizmerno voljo, trdim delom in samozaupanjem.

Podelili priznanja najboljšim alpinistom