Sredstva za šport upadajo. Foto: BoBo
Sredstva za šport upadajo. Foto: BoBo
Fundacija za šport razdelila 10 milijonov evrov

ol milijona manj kot lani.

Svet FŠO-ja je že 27. februarja potrdil, da bodo na področjih vrhunskega športa, neposrednih potreb vrhunskih športnikov ter založništva razdelili 2.850.000 evrov, z izvajalci pa so bile že sklenjene tudi pogodbe. V nadaljevanju so člani sveta FŠO-ja pripravljali odločbe in pogodbe za razdelitev preostalih sredstev na področjih športne vzgoje otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, interesne športne vzgoje otrok in mladine, športne dejavnosti študentov in športne dejavnosti drugih programov, gradnje športnih objektov ter raziskovanja in razvoja športa.

Manj sredstev za gradnjo objektov
"Vsako leto se potrudimo, da denar razdelimo čim prej, saj se zavedamo, da je sredstev za šport pri nas vsako leto manj. To so sredstva iz koncesijskih dajatev od iger na srečo in ne gre za denar iz državnega proračuna. Zato tudi vnaprej ne vemo, koliko denarja bomo dobili dokončno, ko pripravljamo razpis za naslednje leto. Sredstva od iger na srečo so v zadnjih letih sicer približno enaka. Manj sredstev je na voljo za gradnjo objektov, odločili smo se tudi za podporo manjšim in ne več velikim športnim objektom. Prav tako je vse več športno-rekreativnih programov in tu tudi ne moremo pokriti vseh potreb, ker nas zavezuje pravilnik, ki ga potrjuje državni zbor," je pojasnila predsednica FŠO-ja Katja Koren Miklavec, nekdanja vrhunska športnica, dobitnica bronastega olimpijskega odličja v alpskem smučanju leta 1994 v Lillehammerju.

"Vsaka sprememba pri urejanju koncesijskih dajatev, ki se dogaja zelo na tiho, zelo vpliva na obseg sredstev FŠO-ja. Tako je pred kratkim ministrstvo za finance na nas naslovilo dopis, da bi znižali koncesnino eni izmed iger Športne loterije za pet odstotkov, na kar smo dali negativno mnenje. Že z davkom na srečke so upadla sredstva, četudi sta Športna loterija in Loterija Slovenija z novimi igrami skušali upad zajeziti," je navedla Katja Koren Miklavec.

FŠO ima v zadnjih letih na voljo vse manj sredstev. Letos bo razdelil 10 milijonov evrov; lani je bilo na voljo 10,5 milijona evrov, predlani 11 milijonov evrov, še leto prej pa 11,7 milijona evrov.

Fundacija za šport razdelila 10 milijonov evrov