Slovensko prvenstvo je potekalo v kraju Rtina-Miletići (severni rob Dalmacije ob poti na otok Pag). Foto: Sandi Škvarč
Slovensko prvenstvo je potekalo v kraju Rtina-Miletići (severni rob Dalmacije ob poti na otok Pag). Foto: Sandi Škvarč

Prvo evropsko prvenstvo je bilo leta 1989 na Hvaru, leto pozneje je avstralski Perth gostil še prvo svetovno prvenstvo. V olimpijsko družino so daljinsko plavanje sprejeli leta 2008 v Pekingu, poteka na 10-kilometrski razdalji in je edina plavalna disciplina olimpijskih iger na prostem.

Ima svoj krog pristašev. Ponuja priložnost za preizkušanje meja vzdržljivosti, za mnoge je seveda privlačno predvsem zaradi možnosti nastopa pod petimi krogi.

Več plavalcev in plavalk z izkušnjami s prejšnjih olimpijskih iger oziroma s pogledom proti Parizu 2024 je bilo tudi v karavani na plavalnem maratonu ob obali vasi Rtina-Miletići pri Paškem mostu. Potekal je tretjič. V sodelovanju s Plavalno zvezo Slovenije so prvič izpeljali tudi slovensko državno prvenstvo.

Gašper Stele. Foto: Sandi Škvarč
Gašper Stele. Foto: Sandi Škvarč

Stele: Čas je soliden

Prvak je postal 19-letni Kamničan Gašper Stele, ki je bil s časom 1:55:58 peti v absolutni konkurenci. Za primerjavo: olimpijski prvak v Tokiu, Nemec Florian Wellbrock, je 10- kilometrsko razdaljo preplaval v času 1:48:33.

"Dobro mi je šlo. Zadovoljen sem tudi zaradi samega nastopa, saj takšnih tekem v Sloveniji ni. Dosežen čas je soliden," je Gašper povedal po prihodu iz vode. Pravi še, da za zdaj daljinsko plavanje kombinira z bazenskim in se mu ne bo posvetil v popolnosti. Je pa seveda nastop na olimpijskih igrah mikaven. "Ampak olimpijsko normo bo težko osvojiti, ostaja pa cilj," še dodaja.

Arnež: Pot do OI je še dolga

V ženski konkurenci je naslov državne prvakinje osvojila 18-letna Radovljičanka Maša Arnež, ki je desetkilometrsko razdaljo preplavala v času 2:14:40. V ženski konkurenci je bila peta, skupno pa na 17. mestu.

"Kar dober rezultat, sploh ob dejstvu, da so plavalke, ki so prišle v cilj pred menoj, že tekmovale na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. V takšni konkurenci je pomembno, da najhitrejšim poskušaš slediti vse od štarta." Kakšen pa je Mašin pogled proti Parizu 2024? "Nastop na tekmi v daljinskem plavanju je tisti, o katerem razmišljam v povezavi z olimpijskimi igrami. Ampak pot do tja je še dolga."

Ne nazadnje tudi zaradi konkurence, kateri je nekaj besed namenil Miha Potočnik, nekdanji trener olimpijske šampionke Sare Isaković in Anje Klinar ter tudi nekdanji slovenski plavalni selektor, ki zadnjih pet let deluje v kamniškem klubu. "Daljinsko plavanje v Sloveniji se razvija, popularizacija se veča. Ker pa je tekmovalcev malo, se za tekmovanja povezujemo s Hrvati in tako smo letošnje državno prvenstvo izpeljali v Dalmaciji."

Najboljši Slovenci Maša Arnež, Gašper Stele in Mark Anej Lapuh. Foto: Sandi Škvarč
Najboljši Slovenci Maša Arnež, Gašper Stele in Mark Anej Lapuh. Foto: Sandi Škvarč

Čez en mesec SP v Fukuoki

Kljub manjšemu številu plavalcev in plavalk, ki se posvečajo daljinskemu plavanju, pa se za olimpijsko vozovnico v Pariz 2024 obeta zanimiv slovenski obračun. Predvsem med plavalkami, kot pravi Potočnik. "Glavni kandidatki sta Špela Perše in Katja Fain. Upam, da najdemo tudi kandidata med plavalci. Kvalifikacijski siti sta dve. Normo je moč doseči v bazenu v disciplini 1500 metrov prosto, drugo možnost za olimpijsko vozovnico pa ponujata naslednji svetovni prvenstvi v daljinskem plavanju: čez en mesec v japonski Fukuoki in januarja prihodnje leto v Dohi."

Doslej sta na olimpijskih tekmah v daljinskem plavanju nastopili dve Slovenki. Ob premieri leta 2008 v Pekingu je Radovljičanka Teja Zupan zasedla 12. mesto. Blejka Špela Perše je bila leta 2016 16. na igrah v Riu de Janeiru, v Tokiu pa 24.