MVP tekme Eli Manning je dvignil najprestižnejšo lovoriko v ZDA - pokal Vinca Lombardija. Foto: EPA
MVP tekme Eli Manning je dvignil najprestižnejšo lovoriko v ZDA - pokal Vinca Lombardija. Foto: EPA
42. Super Bowl
Odločilna podaja Elija Manninga ... Foto: EPA
42. Super Bowl
... in touchdown Plaxica Burresa. Foto: EPA
42. Super Bowl
Sprejemalcu Randyju Mossu obramba Giantsov v končnici ni pustila niti koščka prostora. Foto: Reuters
42. Super Bowl
Trenerja New Yorka Toma Coughlina so tradicionalno stuširali z ledeno mrzlo vodo. Foto: Reuters
42. Super Bowl
Prvi zvezdnik New Englanda, podajalec Tom Brady, je bil pod nenehnim pritiskom obrambe Giantsov. Na tla so ga položili kar petkrat, kar se mu ni zgodilo celo sezono. Foto: EPA
Eli Manning
Eli Manning je ponovil lanskoletni uspeh brata Peytona, ki je osvojil Super Bowl z Indianapolis Coltsi. Foto: EPA
42. Super Bowl
Gledalce je med polčasom navdušila Alicia Keys. Foto: EPA
Giantsi senzacionalno dobili Super Bowl

Tekma finala ameriškega nogometa (Liga NFL) ni navdušila 71.100 gledalcev v Glendalu v Arizoni in tudi ne številnih navijačev pred televizijskimi ekrani širom sveta. V obrambni bitki so se znova izkazali igralci New Yorka. 35 sekund pred koncem je srečanje odločil najkoristnejši igralec finala (MVP) Eli Manning. Tolikokrat kritizirani podajalec Giantsov je podal do Plaxica Burressa, ki je poskrbel za tretji (po letu 1986 in 1990) in najslajši naslov v zgodovini kluba. Tom Brady je v zadnjem napadu poskušal iz obupa rešiti nemogoče, a mu ni uspelo.




Dolphinsi ostajajo rekorderji
Vsi strokovnjaki so pred finalom dejali, da so Patriotsi najboljša ekipa v zgodovini ameriškega nogometa. V rednem delu so dobili vseh 16 tekem in bi z 19 zmagami postali druga ekipa v zgodovini Lige NFL, ki ne bi doživela poraza v celi sezoni. Miami Dolphinsi iz leta 1972 so si po tradiciji verjetno znova privoščili šampanjec, saj ostajajo edina neporažena ekipa (takrat so dosegli 16 zmag).

Neverjetni nastopi Giantsov v končnici
Še najbolj zagreti navijači New Yorka pred mesecem dni ne bi stavili na svoje ljubljence, ki so v končnici vse tekme dobili v gosteh. Najprej so v ''Wild Card'' tekmi s 24:14 premagali Tampo Bay, v polfinalu konference NFC so na kolena spravili Dallas Cowboyse in njihovega zvezdnika Tonya Roma z 21:17, v infarktni tekmi pa so s 23:20 po podaljšku izločili še Green Bay Packerse, pred dvema tednoma je bilo na Lambeau Fieldu -20 stopinj Celzija, zmznil pa ni sijajni Eli Manning, ampak veteran Brett Favre. V zadnjem krogu rednega dela so doma s 35:38 klonili prav proti New Englandu, potem ko so večji del tekme vodili. Prav takrat so dokazali, da so zreli za velike dosežke. New York je postal prva ekipa konference NFC, ki se je do naslova prebila z ''Wild Card'' tekme.

New York uspešen v dolgem uvodnem napadu
Največji enodnevni športni spektakel na svetu se je začel z ameriško himno, ki jo je odpela 18-letna Jordin Sparks, zmagovalka tekmovanja ameriški idol 2007. Mike Carey, prvi temnopolti glavni sodnik v zgodovini Super Bowla, je vrgel kovanec in z napadom so začeli Giantsi. Že v prvi napadalni akciji so odlično osvajali jarde. V devetih minutah in 59 sekundah so v 16 akcijah prišli do 14 jardov New Englanda. Lawrence Tynes, ki je s prostim strelom (Field Goalom) pokopal že Green Bay, je bil natančen z 32 jardov (0:3).

Hiter odgovor favoritov
Tudi Patsi so začeli odločno. Laurence Maroney je ujel žogo, ki so jo vračali Giantsi, na enem jardu in z njo osvojil 43 jardov. Brady je našel Benjamina Watsona, ki ga je v končni coni nepravilno oviral Antonio Pierce. New England je začel akcijo s črte enega jarda in na začetku druge četrtine je Maroney stekel do touchdowna (7:3).

Obrambi sta delovali brezhibno
Manning je Giantse znova popeljal blizu končne cone, potem pa je želel podati do Steva Smitha, a žogo mu je prestregel Ellis Hobbs. Vse je kazalo, da bodo Brady in druščina prevzeli pobudo. Do konca polčasa sta se izkazali predvsem obrambi. Predvsem Giantsi so nenehno prežali na Bradyja in ga že v prvem polčasu trikrat poslali na tla.

Manning se je otresel treme
V tretji četrtini oba podajalca znova nista imela pravih idej, dominirali sta agresivni obrambi. Pred odločilnimi 15 minutami igre so Patriotsi vodili 7:3, le enkrat je bilo na Super Bowlu po 45 minutah doseženo manj točk. Eli Manning, ki ga je na stadionu vzpodbujal tudi brat Peyton (lanski MVP finala in zmagovalec Super Bowla z Indianapolis Coltsi), se je odločil stvari vzeti v svoje roke. V prvi akciji v zadnji četrtini je vrgel 45 jardov dolgo podajo do Kevina Bossa, potem pa je s petih jardov našel Davida Tyreeja, ki je dosegel touchdown (7:10).

Končno udarila tudi naveza Brady-Moss
Brady v naslednji akciji ni uspel sestaviti takojšnjega odgovora, a so si Patsi priborili žogo nazaj. Končno je stekel napad, prebudil se je Randy Moss, ki je blestel v rednem delu sezone. V tretjem poskusu s šestih jardov je Brady vrgel naravnost v roke Mossu in dve minuti in 45 sekund pred koncem je New England povedel s 14:10.

Eli hodil blizu pekla, a pristal v raju
New Yorku je tekla voda v grlo, v najtežjih trenutkih se pokažejo pravi šampioni in Eli Manning je dokazal, da je eden izmed njih. Najprej je Giantse rešil Brandon Jacobs, ki je uspel v kritičnem četrtem poskusu osvojiti dva jarda s tekom po sredini. Minuto in 15 sekund pred koncem je Manning z neverjetno podajo v tretjem poskusu našel Tyreeja. Še tretjič se je Eli rešil 45 sekund pred koncem, ko je podal Smithu, ta pa je osvojil 12 jardov. Za piko na i je podal Burressu v končno cono (14:17). Giantsi so v dveh minutah in sedmih sekundah osvojili 83 jardov z 12 akcijami.

V zadnjem napadu se Tomu ni prikazala Marija
Brady je letos že večkrat dokazal, da lahko z eno podajo popolnoma spremeni potek tekme. Imel je le še 35 sekund, žoga pa je bila 74 jardov oddaljena od končne cone. V drugem poskusu se je Tom preveč obotavljal in Jay Alford ga je podrl na tla. V tretjem poskusu je skušal z dolgo podajo najti Mossa, vendar je Corey Webster odlično posredoval in žogo izbil na tla. Tudi v četrtem poskusu je bil neuspešen in trenerja Toma Coughlina so igralci New Yorka traducionalno stuširali z ledeno mrzlo vodo.

Plexico bi skoraj zadel pravi izid
''To je največji trenutek v profesionalnem športu. Odločila je ena podaja in na srečo nam je uspela,'' je v ekstazi povedal Burress, ki so ga oblile solze sreče. Pred dnevi je napovedal zmago s 23:17 in vsi so se mu le nasmehnili ...

Tudi Manning ne bi napisal takega scenarija
''Celo leto smo verjeli v naše sposobnosti. Sanjal sem o zadnji akciji celo življenje. Ne bi mogel napisati boljšega scenarija, v zadnji napadalni akciji smo naredili toliko odličnih potez v ključnih trenutkih,'' je bil vesel Manning, ki je podal za 255 jardov in dva touchdowna. Enkrat je izgubil žogo, 19 od njegovih 34 podaj pa je bilo zaključenih.

Strahan in Umenyiora zaustavila Bradyja
36-letni Michael Strahan je dočakal svoj veliki trenutek: ''Veliko smo gledali posnetke. Postali smo neverjetno samozavestni in zdaj smo najboljši na svetu.'' Veteran je bil poleg Osija Umenyiore nočna mora Bradyja, ki ni mogel v miru podajati. S podajami je Tom prispeval 266 jardov in en touchdown, 29 od 48 podaj je bilo zaključenih. Ne le, da je bil petkrat na tleh, kar se mu v celi sezoni ni zgodilo niti ne eni tekmi, ampak je vsaj še desetkrat podal pod velikim pritiskom.

Brady: Tega ni pričakoval nihče
"Potreboval bom nekaj časa, da se ozrem na celotno tekmo. Neverjetno sem razočaran. Kaj takega ni pričakoval nihče," je bil potrt Brady. ''Igrali so zares dobro. Tudi mi smo imeli svoje priložnosti, vendar v odločilnih trenutkih so bili boljši,'' je športno priznal trener New Englanda Bill Belichick.

Tudi zabave ni manjkalo
Ob polčasu so na stadionu Univerze v Phoenixu gledalce zabavali Alicia Keys (kazali so posnetek njenega nastopa pred Super Bowlom) in Tom Petty s skupino The Heartbreakers. 30-sekundni oglas na televizijski postaji FOX je bil vreden kar 2,7 milijona ameriških dolarjev.

42. Super Bowl:
New England - New York Giants
14:17 (0:3, 7:0, 0:0, 7:14)

Aleš Golob

Giantsi senzacionalno dobili Super Bowl