Z dobrodelno prodajo 791 risb bodo pomagali inkluzivnim judo klubom. Foto: Mercator.
Z dobrodelno prodajo 791 risb bodo pomagali inkluzivnim judo klubom. Foto: Mercator.

V okviru projekta, ki poteka v letošnjem olimpijskem letu, zbirajo sredstva za podporo Judo zvezi Slovenije pri izvajanju prilagojenih športnih programov ter ozaveščajo javnost o pomenu vključevanja oseb z intelektualno ali telesno oviranostjo in s težavami v duševnem zdravju v šport in družbo. Vse to v duhu grajenja družbe sožitja, medsebojnega sprejemanja in enakih možnosti za vse.

Dobrodelno prodajo 791 risb so z lastnim nakupom odprli predsedniki vseh treh partnerjev (Judo zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Mercator), sicer pa je k dobrodelnemu nakupu vabljena širša javnost.

V Sloveniji trenutno deluje sedem inkluzivnih judo klubov: JK Koper, JK Jesenice, JK Sokol Ljubljana, JK Z'dežele Sankaku Celje, JK Murska Sobota, JK Železničar Maribor in JK Sankaku Ljubljana. Ti omogočajo enakovredno vključevanje oseb s posebnimi potrebami ne le v šport, ampak so ti klubi zanje pomembna in pogosto edina skupnost poleg družine.

V programih inkluzivnega juda, ki se lahko izvajajo z namenom terapije, rekreacije ali kot tekmovalni šport, je danes združenih 153 judoistov z različnimi sposobnostmi.

"Inkluzija ima v slovenskem judu 27-letno zgodovino, vendar so pred nami še številni izzivi, povezani predvsem s prenizko ozaveščenostjo o pomenu vključevanja in enakih možnosti za vse, s financiranjem naših programov ter izobraževanjem in usposabljanjem trenerjev v športnih klubih za izvajanje inkluzije. Trenutno je delovanje naših inkluzivnih judo klubov žal še vedno močno odvisno od sponzorstev in donacij ter podpore prostovoljcev," je povedal Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije.

Inkluzija v športu temelji na enakih možnostih za vse športnike. To pomeni, da lahko športniki s posebnimi potrebami enakovredno drugim športnikom, ki so brez posebnih psihofizičnih ovir, izbirajo športne programe. Gre za vključevanje športnikov z raznolikimi sposobnostmi v običajne športne sredine na vseh ravneh, tako rekreativnih kot profesionalnih, v vseh starostnih obdobjih in v vseh športnih panogah.

Na področju juda ima inkluzivna vadba v Sloveniji že dolgoletno tradicijo. Prvi judoisti z različnimi psihofizičnimi sposobnostmi so začeli trenirati leta 1994 v Kopru in Portorožu, leta 2004 pa so v okviru JZS-ja ustanovili Komisijo za inkluzivni judo, ki skrbi za strokovni razvoj panoge. Od leta 2017 organizirajo tudi Državno prvenstvo v inkluzivnem judu, ki se imenuje Festival juda za vse Jožeta Škrabe.