Iztok Čop sodi med najboljše veslače vseh časov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Iztok Čop sodi med najboljše veslače vseh časov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

43-letni Čop je prvi Slovenec, s tem priznanjem, ki ga označujejo tudi kot veslaški oskar. "Sem vesel, da sem nagrado dobil v družbi zelo uglednih in imenitnih veslačev, tudi nekdanjih tekmecev. V skladu s tradicijo je treba kar nekaj časa čakati na to nagrado. Gre za eno od nagrad, ki mi pomenijo največ, seveda ob vseh medaljah, ki sem jih osvojil. Je vsekakor najbolj prestižna nagrada in očitno zelo odmevna," je bil zadovoljen Iztok Čop.

Ob Čopu so bili v ožjem krogu še novozelandski dvojčici dvakratni olimpijski šampionki Caroline in Georgina Evers-Swindell, večkratna ameriška olimpijska in svetovna prvakinja Caryn Davies, večkratni britanski olimpijski in svetovni prvak Britanec Greg Searle, novozelandski as Rob Waddell in serijski italijanski osvajalec veslaških kolajn Rossano Galtarossa.

Podelitev prestižnega priznanja bo v skladu s tradicijo 11. julija med zadnjo regato za svetovni pokal v Luzernu, ko bo priznanje iz 18-karatnega zlata letošnjemu nosilcu osebno na slovesni prireditvi in gala večerji izročil sin nekdanjega predsednika FISA Dominik Keller. Čop je potrdil, da se bo udeležil tako finalne tekme svetovnega pokala kot podelitve nagrade.