Slovenski jadralki sta SP začeli na 16. mestu, nato pa sta napredovali vsak dan, a sta šli v zadnjo regato za medalje že brez možnosti za preboj na stopničke. Foto: STA
Slovenski jadralki sta SP začeli na 16. mestu, nato pa sta napredovali vsak dan, a sta šli v zadnjo regato za medalje že brez možnosti za preboj na stopničke. Foto: STA

Naslov svetovnih prvakinj sta osvojili Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre; prva je bila z drugo flokistko tudi olimpijska zmagovalka leta 2016 v Riu de Janeiru.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili na prizorišču olimpijskih iger prihodnje leto že po predzadnjem dnevu SP-ja brez možnosti za odličja na šestem mestu. V sklepni regati za medalje najboljše deseterice sta bili tretji in sta prvenstvo končali z 98 točkami.

"Današnjo regato za medalje sva končali na skupnem tretjem mestu. Menim, da sva se zelo dobro borili danes, vendar sva vseeno ostali na končnem šestem mestu. Na svetovno prvenstvo sva zagotovo prišli s še višjimi cilji kot vedno, sva tudi tokrat merili na prva tri mesta. Resda sva tukaj prvič preizkusili novo jadrnico in novo opremo," je uvodoma dejala Macarolova in pojasnila.

"Že pred začetkom prvenstva sva se veliko ukvarjali z nastavitvami. S trenerjem Tomažem smo preizkusili vse mogoče s ciljem, da bi našli nekaj, kar bi nama kar najbolje odgovarjalo. Skozi celotni teden sva kar dobro jadrali, nekatere regate so bile tudi odlične, a nekatere stvari so nama še povzročale nemalo težav. Še najbolj nezadovoljni sva z včerajšnjo in predvčerajšnjo regato, ko je bil veter nekoliko močnejši," je iz dežele vzhajajočega sonca še sporočila Macarolova in dodala, da sta bili v takšnih razmerah ponavadi vedno med prvimi, tokrat pa jima to ni uspelo: "Nekaj težav sva imeli z jadranjem v orco, zato pa sva se odlično izkazali z vožnjami v krmo."

"Mislim, da nama je nekateri stvari vseeno uspelo izboljšati, vsekakor pa morava še trenirati na oceanu, saj takšnih razmer doma nimava," je misli po najpomembnejši tekmi sezone še strnila Macarolova, ki jo skupaj z Mrakovo že čez dober teden na istem prizorišču čaka nov izziv - predolimpijska generalka.

Najboljši slovenski jadralki šesti na SP-ju

Hannah Mills in Eilidh McIntyre sta bili v regati za medalje sedmi, mesto pred domačinkama in branilkama naslova Aj Kondo in Miho Jošioko. Britanki sta skupno osvojili 62 točk, za njima sta Japonki že pred finalnim plovom zaostajali za točko, na koncu pa za tri, ker zadnja regata šteje dvojno. Bron sta osvojili Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retronaz (72 točk), letošnji evropski prvakinji.

Mrakova in Macarolova sta prvenstvo tako končali z mešanimi občutki, saj sta si, čeprav sta nastopili na novi jadrnici, ki je še tik pred prvenstvom terjala številne nastavitve, želeli stopiti na zmagovalni oder. A sta obenem precej popravili svoja prejšnja dosežka v tem letu.
Jadralki portoroškega Pirata, ki že imata normo za OI prihodnje leto v Tokiu, sta prejeli nagrado za najboljšo slovensko ekipo lanskega leta, ko sta osvojili tudi naslov evropskih prvakinj.

Maja letos jima naslova v San Remu ni uspelo ubraniti. Še več, prvenstvo sta končali razočarani na skupnem 17. mestu in si nista zagotovili niti nastopa v regati za medalje najboljše deseterice. Slovenki sta prvakinji stare celine postali lani v Burgasu v Bolgariji in sta tedaj ponovili uspeh iz leta 2015. Predlani sta v Solunu osvojili edine stopničke na SP, ko sta bili v Grčiji bronasti.


Končni vrstni red, 12 regat, z odbitkom najslabše:

 1. Hannah Mills/Eilidh McIntyre (VBr)                62 točk
 2. Ai Kondo Yoshida/Miho Yoshioka (Jap)              65
 3. Camille Lecointre/Aloise Retornaz (Fra)           72
 4. Elena Berta/Bianca Caruso (Ita)                   80
 5. Silvia Mas Depares/Patricia Cantero Reina (Špa)   94
 6. Tina Mrak/Veronika Macarol (Slo)                  98
 7. Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar (Pol)           99
 8. Fernanda Oliveira/Ana Barbachan (Bra)            113
 9. Nia Jerwood/Monique Devries (Avs)                117
10. Mengxi Wei/Haiyan Gao (Kit)                      118