Zmagovalka Arca SGR. Foto: BoBo/Peter Litavsky
Zmagovalka Arca SGR. Foto: BoBo/Peter Litavsky
Zmagovita jadrnica Arca SGR, ki jo je krmaril domačin Furio Benussi. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Zmagovita jadrnica Arca SGR, ki jo je krmaril domačin Furio Benussi. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

1757 jadrnic se je pomerilo v 15 kategorijah, smetano pa je tudi tokrat po uri in 28 minutah pobrala jadrnica Arca SGR s krmarjem Furiem Benussijem. Drugega mesta se je lahko razveselil slovenski krmar Mitja Kosmina na jadrnici Prosecco Doc Shockwave 3, tretje mesto je pripadlo jadrnici Fiamme Gialle s krmarjem Paolom Cianom.

Kosmina: Arca ima 90 odstotkov možnosti za zmago
"Vetra je bilo nekoliko več kot lani, ko je bila zato kar divja regata. Tokrat smo natančno vedeli, kaj in kako. Uspelo nam je doseči drugo mesto, morali bi imeti tudi obilo sreče, da bi ugnali Arco. Ta ima v 90 odstotkih namreč možnost, da nas premaga," pa je razplet v boju za zmago pokomentiral Kosmina.

Start je bil popoln
"Naredili smo popoln start, bili smo nad Arco, in če bi močnejši veter pihal malo dlje, bi šli prek 'špice' in obrnili v desno stran z večjo hitrostjo. Ko pa nas je Arca enkrat pokrila, smo trpeli v obratu na desno. V stranici v vetru navzdol po regatnem polju smo šli zelo hitro, a je bila razdalja prekratka, da bi kaj več nadoknadili. Arca nas je še nekaj časa držala v šahu in na koncu slavila," je dodal Kosmina.

Tudi četrta jadrnica je bila italijanska. Na Woodpecker Generaliju je bila krmarka posadke zamejska Slovenka Jana Germani. Članica slovenskega tržaškega kluba Sirena je bila peta na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu.

Barcolana v Tržaškem zalivu vsako leto poskrbi za krasne prizore. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Barcolana v Tržaškem zalivu vsako leto poskrbi za krasne prizore. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Trasa regate je potekala v Tržaškem zalivu, in sicer med Barkovljami in miramarskim gradom. Regata je letos potekala pod geslom "Pozitivne energije", s katerim želijo organizatorji v času težkih družbenopolitičnih razmer spomniti na pomembnost pozitivnega pogleda na svet, ki tradicionalno spremlja ljubitelje morja, je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz zamejstva Špela Lenardič.

Rekordno število jadrnic je Barcolana sicer doživela ob 50. izvedbi leta 2018, ko je Tržaški zaliv krasilo 2689 jadrnic.

Povsem ženska posadka Hahazussa 3

Slovenske jadrnice Way of Life, ki je lani zasedla tretje mesto, tokrat ni bilo na startni črti. Tako tudi ni bilo mogoče pričakovati, da bi se v boj za vrh v absolutni konkurenci vmešala kakšna slovenska posadka.

Potegovale so se za prva mesta v nekaterih nižjih kategorijah. Nastopila je tudi povsem ženska posadka Hahazussa 3, ki je v soboto zmagala na skrajšani "slovenski" regati Go To Barcolana med super maksiji, krmarka je bila štirikratna slovenska olimpijka Tina Mrak. V absolutni konkurenci je bila od Portoroža do Debelega rtiča prva posadka Generallija s krmarjem Samom Žvanom.

Tržaški zaliv v znamenju 56. Barcolane