Janja Garnbret je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in dve zlati kolajni v kombinaciji. Foto: EPA
Janja Garnbret je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, dve zlati kolajni v balvanskem plezanju in dve zlati kolajni v kombinaciji. Foto: EPA

Na treh balvanih se je na njihove vrhove zavihtela v prvem poskusu.

Garnbret se je z brezhibno in prepričljivo predstavo izkazala že v sredo, ko je z najboljšim dosežkom kvalifikacij napredovala v polfinale težavnostnega plezanja. Kot edina, upoštevajoč tako ženske kot moške, je osvojila oba vrhova smeri.

Prepričljiva je bila tudi v kvalifikacijah v balvanskem plezanju, vseh pet con je osvojila v prvem poskusu, le na prvem in tretjem balvanu je za vrh potrebovala po tri poskuse.

V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder. Celjanka, ki nastopa zgolj v balvanskem plezanju, je rešila dva balvanska problema od petih, ob tem pa dosegla še dve coni v prvem poskusu.

Mia Krampl, Katja Debevec in Vita Lukan se niso uvrstile med 20 polfinalistk. Krampl je z enim rešenim balvanom obstala na 29. mestu, Debevec na 43., Lukan pa na 49.

V sredo se je vseh pet Slovenk uvrstilo v nedeljski polfinale v težavnostnem plezanju. Ob Garnbret tudi Krampl, Lukan, Sara Čopar in Lucija Tarkuš.

Ženska polfinale in finale v balvanskem plezanju bosta v soboto.

Janja Garnbret uživala v plezanju na balvanih

V sredo je bil prebit led, tako da sem danes lahko šla malo lažje plezat. Kljub temu je bilo prisotne malo nervoze na ogrevanju oziroma v izolacijski coni. Ko sem stopila ven pred prvi balvan, pa sem pozabila na to in sem res samo še uživala v plezanju in na vsakem balvanu dala maksimum od sebe. Celotna balvanska runda mi je bila všeč, balvani so bili zelo raznoliki.

Janja Garnbret

Potočar ne bo branil srebra v težavnostnem plezanju

V moški konkurenci Slovenci niso izpolnili osnovnega cilja. Svetovni podprvak Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Anže Peharc se niso uvrstili v polfinale težavnostnega plezanja. Trije slovenski plezalci so v torek ostali tudi brez polfinala v balvanskem plezanju.

Po neuspehu v balvanskem plezanju je slovensko moško vrsto danes čakal popravni izpit v težavnostnem plezanju. Trije Slovenci so za polfinale, v katerega se je tokrat uvrstilo 27 najboljših, pokazali premalo. Potočar je prvenstvo končal na 33. mestu (33+, 24+). Lovenjak Sudar (26+, 17+) je bil 51., Peharc pa je slovenske nastope v moških kvalifikacijah zaokrožil na 65. mestu (17+, 21+).

Najtežje breme pričakovanj je nosil najmlajši, 21-letni Jeseničan Potočar, ki je lani postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, na SP-ju pred dvema letoma pa je posegel po srebru. Tokrat se je njegova pot končala že na prvi oviri. Že v prvi smeri je imel veliko težav, padel je na oprimku 24+, drugo smer pa je končal na višini 33+.

Najboljši v kvalifikacijah težavnostnega plezanja je bil branilec naslova Jakob Schubert, ki je bil na SP-ju v Moskvi leta 2021 edini boljši od Luke Potočarja. Foto: EPA
Najboljši v kvalifikacijah težavnostnega plezanja je bil branilec naslova Jakob Schubert, ki je bil na SP-ju v Moskvi leta 2021 edini boljši od Luke Potočarja. Foto: EPA

Brez polfinala tudi v olimpijski kombinaciji

Potočar je balvansko plezanje končal na 37. mestu. S tem so nični obeti, da bi najboljši slovenski plezalec prihodnji teden nastopil v polfinalu olimpijske discipline balvanskega in težavnostnega plezanja ter se potegoval za olimpijsko normo za Pariz 2024.

V polfinale olimpijske kombinacije se bo uvrstilo zgolj 20 najboljših iz predhodnih krogov tekmovanja v težavnostnem in balvanskem plezanju. Dvajseterica v ženski oziroma moški konkurenci se bo nato potegovala za osem mest v finalu, v katerem bodo le nosilci oziroma nosilke kolajn osvojili tudi olimpijske kvote.

Naslednja priložnost za lov na olimpijsko normo bodo evropske olimpijske kvalifikacije v Lavalu v Franciji od 27. do 29. oktobra.

Sorodna novica Janja Garnbret edina v kvalifikacijah težavnosti dvakrat do vrha