Janja Garnbret je glavna favoritinja za medalje na olimpijskih igrah. Foto: BoBo
Janja Garnbret je glavna favoritinja za medalje na olimpijskih igrah. Foto: BoBo

Še pred dvema tednoma so bili športni plezalci v Darmstadtu na tradicionalnem tekmovanju Studio Block, ki vsako leto pomeni neformalni začetek sezone. Janja Garnbret in Lučka Rakovec sta se na tem preizkusu uvrstili na 1. in 3. mesto. Kmalu zatem je postalo jasno, da ne bodo odpadale tekme v vzhodni Aziji, pač pa se bo zamaknil začetek sezone.

"Na Studiu Blocku se ni še poznalo, da prihaja takšna panika, definitivno so nas opozarjali na virus, da se moramo paziti, umivati roke in vse to. Še vedno je bilo veliko tekmovalcev, ni se še poznalo, da je bila velika panika in da se sezona ne bo začela po načrtu," je v pogovoru za Val 202 povedala Garnbretova.

Tudi plezalci zadnje dni preživljajo v samoizolaciji, ker bi v tem trenutku morali opravljati sklepne priprave na sezono, so se tudi sami znašli v nenavadnem položaju. "Dnevi potekajo veliko bolj umirjeno, najbolj se je spremenilo to, da moramo ostati doma in da doma naredimo kar se da najboljši trening, spremenilo se je to, da so bile vse reprezentančne aktivnost odpovedane, ne treniramo več skupaj, vsak poskuša narediti treninge doma, definitivno pogrešam, ko smo skupaj potovali in tekmovali, ampak tudi to bomo zmogli," je povedala Garnbretova.

Bolj kot tekmovalce pa glava boli odgovorne v vrhu športnih zvez in vodje reprezentanc. Selektor Gorazd Hren brez težav prizna, da so se vsi načrti postavili na glavo. "Mi smo bili pripravljeni s tekmovanji, naredili smo kup simulacij, šli na pripravljalno tekmo, naredili vse izbore, vsi tekmovalci so bili pripravljeni, da se sezona začne. Mislim, da je tudi fizična pripravljenost zelo dobra. Zdaj nimamo kaj, vse skupaj se je ustavilo, morali se bomo prilagoditi na vse skupaj."

Kako pa potekajo treningi v tem času, so tekmovalci dobili kakšna posebna navodila: "Situacija s treningi je zelo zakomplicirana, na steni preprosto ne moremo imeti, malokdo ima privilegij, da ima doma steno, da gre lahko plezat, vsi improviziramo doma, ali se vzdržuje fizična moč ali pa nekdo lahko dvigne ... Nihče ni prepuščen samemu sebi, v Sloveniji imamo kar nekaj dobrih trenerjev in vsi smo v kontaktu s tekmovalci ter se odgovarjamo, kaj se lahko v tem trenutku naredi," je povedal Hren.

Med tistimi srečneži, ki lahko vsaj malo trenirajo doma, je slovenski sanjski par Janja Garnbret in Domen Škofic. Plezalna dvorana in stena, ki sta jo tam postavila, se zdaj izkazujeta za zelo koristno. "Lastna stena v tej situaciji pride zelo, zelo prav, lahko sva srečna, da sva jo postavila v ravno pravšnjem času. Na steno sva postavila nekaj oprimkov, da lahko plezava, da vsaj malo trenirava in skušava ohranjati formo. Srečna sva, da jo imava. Nekateri nimajo te možnosti, da bi imeli lastno steno. Vem pa, da se da tudi drugače ohranjati formo, in mislim, da imajo vsi neke alternative, s katerimi lahko trenirajo doma. Po mojem mnenju se je vsak znašel."

Za zdaj je jasno, da marca in aprila tekmovanj ne bo, tudi večji del maja bo minil brez svetovnega pokala. Kaj pa potem: "Kakor smo govorili v reprezentanci, vsi menimo, da bo prvi svetovni pokal šele v Münchnu, ampak glede na trenutno situacijo je težko kar koli sklepati. Treba je ostati v fizični formi, ko bodo pravi datumi ven prišli, pa bomo vedeli, kako stopnjevati, kako prilagoditi treninge svetovnim pokalom," je povedal športni plezalec Jernej Kruder.

Glede na to, da športne zveze počasi odpovedujejo že junijska in julijska tekmovanja, je težko verjeti, da bi se plezalci čez dva meseca zbrali na Bavarskem.

Janja Garnbret je od svojih dekliških let vajena ustaljenega ritma priprav in tekmovanj, kako bo to zanjo letos v spremenjenih razmerah: "Občutek brez tekem cel april in mogoče cel maj bo malček smešen. Vedno sem bila navajena, da je zima čas za treniranje, ko pride pomlad, pa je čas za potovanja sem in tja, in tekme, ker vsak, skoraj vsak, vikend tekmujemo, malo bo občutek smešen, ker ne bo tekem, ampak še vedno bomo skušali normalno trenirati naprej."

Kako rešiti vsaj del sezone, pa je povedal selektor: "Ne vem, težko rečem v tem trenutku. Računamo na to, da bo svetovni pokal v težavnosti potekal brez večjih težav, saj je na urniku veliko pozneje, kaj točno se bo zgodilo z balvani, nekako bodo poskusili vsaj zamakniti tekme, glede ne gostoto tekem v zadnjih mescih leta, pa ne vem, ali bo to realno ali ne."

Še en izjemno pomemben dejavnik v plezalnem svetu, ki mu bo letos podrejeno vse, tudi svetovni pokal, so olimpijske igre. Plezalci naj bi v Tokiu sodelovali prvič, njihovi nastopi pa so v načrtu za konec julija in začetek avgusta.

Janja Garnbret bi bila letos glavna favoritinja: "Na olimpijske igre se bom pripravljala po načrtu, ki sva ga s trenerjem naredila, pripravljala se bom, kot da olimpijske igre bodo. Je delikatna situacija, moramo si zamisliti vsak scenarij – ali igre bodo ali ne. Upam, da se bodo pri MOK-u odločili pravilno glede olimpijskih iger, da bodo pogoji enaki za vse, sploh pa, da bo zdravje tekmovalcev na prvem mestu. Če bodo olimpijske igre prestavljene za eno leto, pač bodo, ne bom se preveč obremenjevala s tem, taka situacija je, da se s tem moramo sprijazniti, bomo videli, kaj bodo rekli v prihodnjih dneh."

Športno plezanje