Janja Garnbret je v Parizu ubranila naslov olimpijske prvakinje. Foto: Reuters
Janja Garnbret je v Parizu ubranila naslov olimpijske prvakinje. Foto: Reuters

Plezalni spektakel na Obali se bo začel v petek s kvalifikacijami in z večernim polfinalom, finale bo v soboto zvečer. Oba dneva bo prenos na TV SLO 2 od 19.55 naprej.

Tekma v Kopru bo prva po olimpijskih igrah v Parizu in evropskem prvenstvu v Villarsu, kar predstavlja poseben izziv za organizatorje. Matej Planko, vodja organizacijskega odbora, je bil zelo zadovoljen, da se je kljub zgoščenemu tekmovalnemu koledarju na tekmo prijavilo 68 tekmovalk in 66 tekmovalcev iz 29 držav. Najbolj številčna bo domača zasedba. Nastopilo bo 18 Slovencev, 11 žensk in sedem moških.

Dvakratna olimpijska šampionka Garnbret bo na domači steni branila lansko zmago. To bo njena zadnja tekma v sezoni. Pred domačimi navijači bodo nastopili vsi trije slovenski olimpijci iz Pariza, ob Garnbret še Mia Krampl in Luka Potočar. Na seznamu sta tudi obe svetovni prvakinji z nedavnega mladinskega prvenstva na Kitajskem Jennifer Buckley in Rosa Rekar.
V ženski konkurenci bodo nastopile še Vita Lukan, Lucija Tarkuš, Zala Mlakar Starič, Lana Skušek, Lana Gorič, Sara Čopar, ki je na EP-ju tako v težavnosti kot balvanih pristala tik pod stopničkami, ter Katja Debevec, šesta na balvanih na pravkar končanem prvenstvu stare celine v Villarsu.

V moški konkurenci bodo ob Potočarju, četrtem v kombinaciji na EP-ju, nastopili še Martin Bergant, Milan Preskar, Gorazd Jurekovič, Luka Jerman, Lovro Črep in Samo Golob.

Garnbret je po dramatičnem in čustvenem dogajanju v Parizu, kjer je uspešno ubranila zmago iz Tokia, deset dni samo počivala, nato pa je tekmovalni predah izkoristila za plezanje v skali v Franciji.

"To sem potrebovala, plezanje v skali, da sem presekala treninge, ker vem, da ne bi dolgo zdržala v dvorani. Ni šlo za klasičen trening, je bilo pa nekaj za dušo, da sem se sprostila," je dejala Garnbret. "Vesela sem, srečna in ponosna, da mi je uspelo to, kar mi je uspelo drugič zaporedoma, saj ni bilo najlažje," je o lepih spominih na Pariz dejala šampionka.

Priznala je, da po olimpijskih igrah ni veliko razmišljala o tekmi v Kopru, bo pa vsekakor uživala in se tekme pred domačimi navijači veseli. V olimpijskem letu koprska tekma in obramba lanske zmaga nista bili glavni cilj. Kljub temu si vseeno želi dobro nastopiti in pokazati to, kar zna. Pričakuje, da bo prišlo zelo veliko ljudi, več kot v prejšnjih dveh letih, da "malo skupaj proslavimo, navijamo, se imamo 'fajn'".