Mihael Žgank se je 1. septembra v Budimpešti veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Mihael Žgank se je 1. septembra v Budimpešti veselil uspeha kariere. Foto: EPA

Judo zveza Slovenije je imela v Ljubljani sejo izvršnega odbora, na kateri so med drugim Žganku prižgali zeleno luč za odhod v Turčijo. "Računam, da bom nekaj na novo pridobljenega znanja v tujini nekoč spet prinesel nazaj v Slovenijo. Če bo vse potekalo, kot mora, potem bom točke za jakostno lestvico, ki je pogoj za uvrstitev na olimpijske igre 2020 v Tokiu, v prihodnjih mesecih že začel nabirati za Turčijo," je za TV Slovenija dejal Žgank.

Fabjan že dolgo vedel za Žgankove načrte
O vroči novici je za STA spregovoril tudi Žgankov dolgoletni trener Marjan Fabjan: "Izvedel sem že po evropskem prvenstvu spomladi, ko sva se po spodleteli borbi pogovarjala približno dve uri. Njegovo razočaranje je bilo veliko, takrat je nameraval prenehati z judom, saj je bil zelo razočaran. Takrat je dejal, da bo končal kariero, če nič ne naredi na svetovnem prvenstvu. Potem pa je uspel, to je bil njegov vrhunec in po prvenstvu mi je dejal, da bi želel v nadaljevanju poskrbeti zase."

Svojega nekdanjega varovanca popolnoma razume. "Odločil se je za selitev, ker ne želi končati kot nekateri športniki. Dobil je dobro ponudbo, finančno gledano. Tako kot sem jo sam nekoč dobil tudi jaz in se boril za Avstrijo ter šel s trebuhom za kruhom, tako gre zdaj Miha."

23-letni Žgank je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil srebrno kolajno. S tem je poskrbel za prvo slovensko moško odličje na svetovnih prvenstvih. Žgank je v finalu izgubil proti 21-letnemu Srbu Nemanji Majdovu. Izenačen dvoboj je šel v podaljšek, kjer se je veselil Majdov, potem ko je bil Žgank zaradi borbe zunaj "ringa" kaznovan s šidom.

Žgank bo slovensko zastavo zamenjal za turško
Mihael Žgank, judoist
Judoist Žgank bo v prihodnje nastopal za Turčijo
Žgank bo slovensko zastavo zamenjal za turško
Mihael Žgank, judoist
Judoist Žgank bo v prihodnje nastopal za Turčijo