Slovenski judoisti in judoistke, med njimi Žolnirjeva, so pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca optimistični. Foto: STA
Slovenski judoisti in judoistke, med njimi Žolnirjeva, so pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca optimistični. Foto: STA

Med 9. in 12. septembrom bodo slovenske barve v Tokiu branili Petra Nareks (Sankaku Celje, do 52 kg), Tina Trstenjak (Sankaku Celje, do 57 kg), Vlora Beđeti, Urška Žolnir (obe Sankaku Celje, do 63 kg), Raša Sraka (Bežigrad Ljubljana, do 70 kg), Ana Velenšek (Sankaku Celje, do 78 kg) in Lucija Polavder (Sankaku Celje, nad 78 kg) ter Rok Drakšič (Sankaku Celje do 66 kg), Aljaž Sedej (Bežigrad Ljubljana, do 81 kg) ter Matjaž Ceraj (Impol Slovenska Bistrica nad 100 kg).

"Vsi tukaj zbrani se pripravljajo za medaljo. Vzdušje v ekipi je izjemno in tudi kombinacija izkušenih in mladih tekmovalk je dala svoje k želji po velikem izidu," pravi trener Marjan Fabjan. Razlogov za optimizem je veliko. Ceraj je konec tedna na tekmi svetovnega pokala v ZDA.

Dobro pripravljeni na prvenstvo
Z izjemo Srake, Nareksove in Sedeja, ki so imeli težave s poškodbami, slovenski reprezentanti zatrjujejo, da so izredno dobro pripravljeni. "Za nami je dolgo, vroče poletje, močni treningi in upam, da se bo to pokazalo na tekmi," pravi nosilka olimpijske medalje iz Aten 2004 Žolnirjeva. Tudi vsi lažje poškodovani upajo, da bodo z bogatimi izkušnjami v Tokiu lahko nadoknadili pomanjkanje treninga. "Po evropskem prvenstvu zaradi poškodbe še nisem imel prave tekme, a že v preteklosti sem kdaj mislil, da sem slabše pripravljen, nato pa uspešno nastopil na tekmi," je opozoril Sedej.

Sicer pa bo prvenstvo najtežje v zadnjih desetletjih, saj se judo po slabih 50 letih vrača na star sistem, ko je bila vsaka država lahko zastopana v vsaki disciplini s po dvema tekmovalcema. Pot do medalje bo še težja kot do zdaj; že za sam repesaž in novo priložnost za medalje se bo treba prebiti vsaj do četrtfinala.