Benjamin Savšek se je neposredno uvrstil v reprezentanco. Foto: STA
Benjamin Savšek se je neposredno uvrstil v reprezentanco. Foto: STA

Slalomisti so zimski del priprav večinoma opravili v Al Ainu, na Reunionu in v Pauju, zdaj pa že z nestrpnostjo pričakujejo tekmovanja.

Novost v novi sezoni bo, da so Benjamina Savška, Petra Kauzerja in Evo Terčelj neposredno uvrstili v reprezentanco, za razliko od prejšnjih let se jim ne bo potrebno za to boriti na izbirnih tekmah.

V zadnjem času sem dobro veslal, čeprav imam prav od tega tedna nekaj težav, saj me boli rama, prisotna je utrujenost, ampak mislim, da bo kmalu minila. Vsaka tekma je dobra priprava na glavno sezono.

Luka Božič

Glavni cilji sezone bodo majsko evropsko prvenstvo v Liptovsem Mikulašu, junijski svetovni pokal v Tacnu in julijsko svetovno prvenstvo v Augsburgu.

Vsaka tekma je dobra priprava na sezono
"Komaj čakam, da se sezona začne. V zadnjem času sem dobro veslal, čeprav imam prav od tega tedna nekaj težav, saj me boli rama, prisotna je utrujenost, ampak mislim, da bo kmalu minila. Vsaka tekma je dobra priprava na glavno sezono. Veselim se tega vikenda in naslednjega v Solkanu," je na novinarski konferenci dejal Luka Božič, ki se bo moral v reprezentanco še uvrstiti, ne bo pa pot tako obremenitvijo kot lani, ko se je s Savškom boril za olimpijski nastop. Izbirne tekme bodo letos potekale aprila v Tacnu in Ivreii.

S pogledom proti evropskem in svetovnem prvenstvu
Slalomisti kot glavna vrhunca sezone izpostavljajo evropsko prvenstvo in svetovno prvenstvo. "Sezona je zelo kompaktna in povezana, vsekakor sta glavna cilja EP in SP, tako da bom na teh dveh tekmah poskušala tempirati formo. Kot v vseh letih si želim konstantnosti, kar bom iskala tudi letos," je povedala Terčelj. Letošnji SP bo potekal precej prej kot običajno, saj je v zadnjih letih vselej na sporedu ob koncu septembra. Razlog tiči v dejstvu, da bo prvenstvo potekalo ob 50-letnici olimpijskih iger v Münchnu, kjer je bil slalom prvič del olimpijskega sporeda, tako da bo tekmovanje organizirano v istih dneh kot leta 1972.

Peter Kauzer ima lepe spomine na Augsburg. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer ima lepe spomine na Augsburg. Foto: www.alesfevzer.com

Kauzerju Augsburg od nekdaj všeč
"Meni je super, da bo SP sredi poletja, saj smo ne nazadnje poletni šport. Ni idealno, ko imaš SP konec septembra, v poletnih mesecih pa je mesec in pol brez tekem," meni Kauzer, ki se bo vrnil na prizorišče, kjer je začel pohod na svetovni vrh: "Tam sem prvič nastopil na članskem svetovnem prvenstvu. To je bilo leta 2003, kar dolgo nazaj. Augsburg mi je bil od nekdaj všeč, tako da se že zelo veselim."

Veselim se domače tekme, svetovnega pokala v Tacnu, in domače publike, ki se bo znova zbrala na tribunah. Publike že dolgo ni bilo, tudi na olimpijskih iger, kar je mogoče meni celo ustrezalo, saj sem se lahko bolj zbral na sam nastop.

Benjamin Savšek

Eden izmed vrhuncev bo tudi Tacen
Še eden od vrhuncev pa bo zagotovo tudi tekma svetovnega pokala v Tacnu, ki bo na sporedu med 24. in 26. junijem. "Veselim se domače tekme, svetovnega pokala v Tacnu in domače publike, ki se bo znova zbrala na tribunah. Publike že dolgo ni bilo, tudi na olimpijskih igrah, kar je mogoče meni celo ustrezalo, saj sem se lahko bolj zbral na sam nastop. Po drugi strani pa je seveda lepo, da se ljudje zberejo ob progi," je povedal Savšek, olimpijski prvak iz Tokia.

Savška za zdaj veseli le kajakaštvo
Savšek je v svoji karieri dosegel že vse, kar je bilo mogoče, a je potrdil, da bo tako kot vsi drugi tudi on vztrajal do olimpijskih iger v Parizu: "Kaj bi drugega delal. Za zdaj me veseli le kajakaštvo, zato načrtujem, da bom dal skozi še en olimpijski ciklus. Res je, da sem moral v glavi dobro pretehtati in najti motivacijo. A sem jo, računam še na kakšen uspeh."

Med drugim na pripravah v Empuriabravi
Tako kot slalomisti so tudi spustaši na divjih vodah že doma. Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so se pripravljali v tradicionalni bazi v španski Empuriabravi. Vrhunca sezone jih čakata junija. Najprej bo francoski Treignac gostil svetovno prvenstvo, v Celju pa bo med 9. in 11. junijem tudi svetovni pokal v tej kajakaški disciplini. V tujini pa se trenutno nahaja še kar nekaj šprinterjev na mirnih vodah. Večji del ekipe je bil v Španiji, najboljši pa so odpotovali nekoliko dlje. Špela Ponomarenko Janić je trenutno na pripravah v Južnoafriški republiki, kjer je treniral tudi Jošt Zakrajšek, ki pa je zdaj že v Španiji, Anja Osterman pa se je tokrat odpravila v Kalifornijo, kjer trenira skupaj s Kanadčanko Hayley Plante ter slovaškimi kolegicami.

Svetovno prvenstvo v šprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu bo letos v začetku avgusta v Kanadi, natančneje v Halifaxu, med 18. in 21. avgustom pa bo EP v sprintu na mirnih vodah potekalo v Münchnu. Sprint bo namreč prvič del evropskega prvenstva več športov, ki bo letos v Nemčiji.