Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so Sloveniji priborile prvo ekipno kolajno na evropskih prvenstvih. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so Sloveniji priborile prvo ekipno kolajno na evropskih prvenstvih. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
false
Slovenke so z dvema kazenskima sekundama za 3,08 sekunde prehitele Španke, tretje pa so bile Francozinje, ki so zaostale za 6,79 sekunde. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič
Veselje domačih navijačev so dopolnili kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ki so osvojili srebrno medaljo. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič po prihodu v cilj.
Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič po prihodu v cilj. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Peter Kauzer in Martin Srebotnik
Slovenski kajakaši so zasedli osmo mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Evropske prvakinje Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so z dvema kazenskima sekundama za 3,08 sekunde prehitele Španke, tretje pa so bile Francozinje, ki so zaostale za 6,79 sekunde.

"Veslale smo tekoče, brez večjih napak, tako da smo vedele, da bomo lahko kar visoko. Počakale smo še preostale ekipe, ampak smo bile zadovoljne že s prikazanim," je po nastopu in močnem nalivu, ki je otežil nastop zadnjim trem ekipam, med drugim je padala tudi toča, povedala Novakova. "Očitno nam je bilo danes vse naklonjeno. Izkoristile smo prednost domačega terena, pa tudi vreme je bilo očitno na naši strani."

Kragljeva je izpostavila pravo "kemijo" med njimi: "Pri takšnih uspehih gre za pravo kemijo, medsebojno zaupanje. Ujele smo se, to je bistveno. Treba je imeti tudi skupno željo in sem res vesela, da nam je danes uspelo."

Srebro za kanuiste!
Po pavzi zaradi naliva so na progo šli še slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ki so se dobro odrezali, saj so kljub dotiku osvojili srebro. Za zmagovalci Nemci so zaostali 2,19 sekunde, tretji pa so bili Italijani s 4,04 sekunde zaostanka.

"Sama vožnja nam je lepo tekla, ujeli smo se med sabo. Od starta do cilja nam je šlo kar dobro. Škoda dotika, ampak smo veseli, da smo prišli do kolajne. To je dobra podlaga za nedeljski nastop, ampak tega je zdaj treba pozabiti in se pripraviti na posamične boje, ki bodo verjetno še težji," je po tekmi povedal Savšek.

Kajakaši osmi
Slovenski kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše ekipne tekme evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu niso končali po željah domačih navijačev. Po dotiku in izpuščenih vratcih ter posledično 52 kazenskih sekundah so na koncu osvojili osmo mesto.

Zlato odličje je pripadlo Čehom. Srebro so osvojili Francozi z 0,45 sekunde zaostanka, bron pa Poljaki z 2,73 sekunde zaostanka.

Osmo mesto tudi za kanuistke
Osme so bile tudi kanuistke. Za zmagovalkami iz Velike Britanije so Alja Kozorog, Nina Bizjak in Lea Novak zaostale za 65 sekund. Srebro so osvojile Nemke s 6,08 sekunde zaostanka, bron pa Čehinje s 7,24 sekunde zamude.

Že pred tem so ekipno tekmo odpeljali kanuistični dvojci, zmagali pa so Francozi s 7,77 sekunde prednosti pred Poljaki in 11,79 sekunde pred Čehi. Slovenija v tej kategoriji ni imela svojih predstavnikov.

Uspešne kvalifikacije posameznikov
Savšek, Božič in Berčič so si dopoldne v kvalifikacijah kanuistov zagotovili polfinalni nastop, ki bo v nedeljo ob 12.20. Savšek je v prvi kvalifikacijski vožnji naredil dva dotika in bil kljub štirim kazenskim sekundam dovolj hiter za najboljšo petnajsterico, ki si neposredno zagotovi polfinale, dosegel je četrti čas. To je z enim dotikom uspelo tudi Božiču, ki je bil osmi. Berčič je moral veslati dvakrat. V prvo mu ni uspelo, čeprav je veslal brez dotikov, v drugo pa je med dvajseterico, ki je bila na "popravnem izpitu", dosegel drugi čas.
Uspešne so bile tudi kajakašice Terčeljeva, Novakova in Kragljeva, nedeljski polfinale bo ob 11.35. Terčeljeva je z enim dotikom postavila sedmi čas, Novakova se je vratc prav tako dotaknila enkrat in bila deveta, tudi Kragljeva pa je s štirimi kazenskimi sekundami oziroma dvema dotikoma na 15. mestu še ujela polfinale že v prvi vožnji.

EP v slalomu na divjih vodah, Tacen

 
K-1, ženske, ekipno:                   
 1. SLOVENIJA                   122,60 
    Kragelj/Terčelj/Novak              
 2. ŠPANIJA                      +3,08 
 3. FRANCIJA                      6,79 
                                       
K-1, moški, ekipno:                    
 1. ČEŠKA                       101,28 
 2. FRANCIJA                     +0,45 
 3. POLJSKA                       2,73 
...                                    
 8. SLOVENIJA                    52,49 
    Kauzer/Srabotnik/Jakše             
                                       
C-1, moški, ekipno:                    
 1. NEMČIJA                     108,94 
 2. SLOVENIJA                    +2,19 
    Savšek/Božič/Berčič                
 3. ITALIJA                       4,04 

C-1, ženske, ekipno:                   
 1. VELIKA BRITANIJA            151,24 
 2. ČEŠKA                        +5,24 
 3. NEMČIJA                       6,08 
...                                   
 8. SLOVENIJA                    65,00 
    Kozorog/Bizjak/Novak               
                                       
C-2, moški, ekipno:                    
 1. FRANCIJA                    120,44 
 2. POLJSKA                      +7,77 
 3. ČEŠKA                        11,79 
Savšek: Doma je najlepše pobirati medalje
Kajakašice evropske prvakinje, kanuistom srebro
Srebrna vožnja slovenskih kanuistov
Podelitev medalj najboljšim kajakašicam
Pogovor s Kragljevo, Terčeljevo in Novakovo
Zmagovita vožnja slovenskih kajakašic
Savšek: Doma je najlepše pobirati medalje
Kajakašice evropske prvakinje, kanuistom srebro
Srebrna vožnja slovenskih kanuistov
Podelitev medalj najboljšim kajakašicam
Pogovor s Kragljevo, Terčeljevo in Novakovo
Zmagovita vožnja slovenskih kajakašic