Katja Fain je prvi slovenski adut za medaljo na evropskem prvenstvu v Kazanu. Foto: Reuters
Katja Fain je prvi slovenski adut za medaljo na evropskem prvenstvu v Kazanu. Foto: Reuters

Katja Fain je v kvalifikacijah dosegla čas 2:09,96. Hitrejše od nje so bile Rusinja Svetlana Čimrova (2:05,63), Danka Helena Rosendahl Bach (2:06,49), Avstrijka Claudia Hufnagl (2:09,53) in Madžarka Zsuzsanna Jakabos (2:09,63). Skupaj je nastopilo 17 plavalk.

"Plavala sem sproščeno, v polfinalu pa bom šla na vse, poskušala doseči osebni rekord in se uvrstiti v finale, ki je dosegljiv," je bila zadovoljna mlada olimpijka, v tej disciplini od letos tudi nova slovenska rekorderka.

Polfinalni nastop je nato začela zelo dobro, imela je drugi najhitrejši reakcijski čas, po 50 m je bila četrta, po polovici preplavane razdalje je bila peta. V drugi polovici je nekoliko popustila, na koncu je zasedla 7. mesto, s časom 2:10,16 se ji ni uspelo uvrstiti v veliki finale (za uvrstitev v sklepne obračune bi morala odplavati 2:08,14). Skupno je v polfinalu zasedla 11. mesto. V njeni skupini je slavila Čimrova (2:05,52).

Slovenski plavalci še čakajo finale v Kazanu

Brez finala tudi Stevens
Na 100 m prsno je John Peter Stevens plaval v zadnji, četrti kvalifikacijski skupini in bil peti s časom osebnega rekorda – 57,92. Skupno je bil to 16. izid kvalifikacij. Najhitrejši je bil Belorus Ilija Šimanovič (56,04). "Zelo sem zadovoljen z nastopom. Po treh letih znova osebni rekord, pet tednov tekmujem in tekmovalni ritem je pravi. V polfinalu bom napadel s proge številka ena, pa bomo videli, ali pridem v finale," je bil navdušen Stevens.

V polfinalu pa se mu, tako kot Katji Fain, ni izšlo za finale: v svoji skupini je zasedel 7. mesto (57,99), skupno je bil uvrščen na 13. mesto. Za finale bi moral plavati 57,38. "Zelo sem zadovoljen. 13. mesto in spet zelo blizu osebnega rekorda. Za 50 m prsno v soboto mi zelo dobro kaže. Za mano je peti teden tekmovanj in tam grem na polno," je bil dosežkov vesel Stevens.

Dopoldne je v kvalifikacijah na 100 m mešano sicer nastopila tudi Janja Šegl. S časom 1:00,71, kar je njen najboljši dosežek v tej disciplini, je zasedla 20. mesto. Šegl je le za dve desetinki sekunde zaostala za državnim rekordom.

Italijani podrli svetovni rekord

Prvenstvo daje tudi prve junake tekmovanja. Italijani Michele Lamberti, Nicolo Martinenghi, Marco Orso in Lorenzo Zazzeri so na 4 x 50 m mešano z 1:30,14 dosegli nov svetovni rekord. Rekorde prvenstev pa po vrsti podira tudi Rus Kliment Kolesnikov, ki je v finalu na 50 hrbtno dosegel izid 22,47.

Slovencema sta se izmuznila plavalna finala