Petru Kauzerju motiva ne bo manjkalo. Foto: Nina Jelenc
Petru Kauzerju motiva ne bo manjkalo. Foto: Nina Jelenc

Na prvenstvo potujejo kajakaši Peter Kauzer, Simon Brus, Janoš Peterlin, kanuisti Benjamin Savšek, Jure Lenarčič, Luka Božič, Kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak in kanuistka Nina Bizjak. Prvenstvo bo odločilno, kar se tiče poti v Rio, saj bo drugo leto na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu na voljo le še eno mesto za Rio 2016.

Lanski uspeh bo težko ponoviti
"Prvenstvo bo zelo pomembno, ker gre za leto pred olimpijskimi igrami, kjer se bo razdelilo večino kvot za nastop na OI v Riu de Janeiru. Lansko svetovno prvenstvo v ZDA je bilo z zlato in srebrno kolajno za nas zelo uspešno, tako da ga bo ponoviti prav gotovo težko, a so tekmovalci in tekmovalke na evropskem prvenstvu in v svetovnem pokalu pokazali, da so tudi letos dobro pripravljeni in odlično tekmujejo,"
je pred odhodom na SP danes v Ljubljani povedal direktor reprezentanc in vodja ekipe Andrej Jelenc.

Kolajn ne želijo napovedovati
Ta je razkril tudi sistem, kako si bodo čolni lahko pridobili olimpijski nastop v Riu. "Program prvenstva je letos nekoliko spremenjen, po navadi so ga začeli kajakaši, letos je obratno, začenjajo dvojci in kajakašice. Pred SP-jem je nehvaležno napovedovati kolajne, zato jih ne bomo. Gremo po kvote za OI, število mest je enako, kot na prejšnjih igrah v Londonu, to je 21 kajakašev in kajakašic, 16 kanuistov in 12 dvosedov. Na SP-ju v Londonu bo prvih 15 držav dobilo po eno kvoto v kajaku za moške in za ženske, 10 kvot je na voljo za kanuiste in osem za dvosede. Prihodnje leto na EP-ju bo v začetku maja mogoče za Evropo osvojiti le še eno kvoto. Naša glavna naloga za letos je tako prav SP."

Savšek neposredno v London
Veliko od SP pričakuje Benjamin Savšek, aktualni evropski prvak, ki je vso sezono dobro nastopal tudi v svetovnih pokalih. Proga je težka in mu takšna ustreza. "Kot kaže, sem letos kar dobro pripravljen, zato so pričakovanja visoka. Sam se moram pripraviti najbolje kar znam, odpeljati svojo naj vožnjo sezone, saj je to za letos zadnja tekma. Treba bo zbrati zadnje atome moči in najboljše odpeljati. Tam smo bili letos večkrat na pripravah, prizorišče mi je ustrezalo, tako da se bom lahko osredotočil na tekmo in upam na najboljše," je povedal Savšek, ki je neposredno z novinarske konference med prvimi v reprezentanci odhitel na letališče in v London.

V London tokrat z mirno glavo
Neporavnane račune s progo ima Peter Kauzer, ki je na olimpijskih igrah 2012 tam zasedel šesto mesto, lani pa si prav na tej progi izpahnil ramo, zaradi česar je nato izpustil vso lansko sezono. "Že ko sem se poškodoval, sem se zavedal, da bo treba še kdaj na isto progo. Tisto kombinacijo vrat, kjer sem si izpahnil ramo, sem letos na treningu že dostikrat odpeljal, tako da s progo nimam težav. Letos sem vesel, da sem se spet vrnil med najboljše, to je bila moja največja želja. Marsikdo se po takšni poškodbi ne bi vrnil. Zdaj grem v London z mirno glavo, lahko da bo kolajna, lahko olimpijska kvota, lahko pa tudi kaj drugega," je dejal zmagovalec letošnjega skupnega seštevka svetovnega pokala med kajakaši Kauzer.